Evropski kandidat za Oskara TONI ERDMAN na Festivalu autorskog filma (FOTO)

Od danas počinje prodaja karata za 22. Festival autorskog filma, koji će trajati od 25. novembra do 3. decembra.

  • 0

Na  programu 22. Festivala autorskog filma naći će se film "Toni Erdman", dobitnik nagrade "Fipresci" na Kanskom festivalu 2016. i film nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara.

Nemački film autorke Maren Ade koji govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost  ima čak pet nominacija za evropskog Oskara (za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji scenario, za najbolju mušku i žensku ulogu). Ovo je treće dugometražno ostvarenje 39-godišnje rediteljke, Maren Ade, predstavnice nemačkog "novog talasa" i prvi nemački film koji se takmičio za kansku Zlatnu palmu posle Snimanja u Palermu Vima Vendersa 2008. godine.

Foto: Promo Foto: Promo

Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik, film "Ja, Danijel Blejk", koji će 25. novembra svečano otvoriti 22. Festival autorskog filma. Ostvarenje Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među nominacijama za najboljeg reditelja. "Ja, Danijel Blejk" ima i nominaciju za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons).

Na programu ovogodišnjeg festivala premijerno će se naći i film "Matura" Kristijana Munđija, nominovanog za najbolju režiju i za najbolji scenario za film, koji će se prikazivati 30. novembra u beogradskom Domu omladine, sa početkom u 19.30h.

I pored gore pomenutih u glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je još devetnaest ostvarenja, od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala "Aleksandar Saša Petrović". U okviru glavnog programa počasno će biti prikazan i film Dušana Makavejeva "Sweet movie" iz 1974.

Foto: Promo Foto: Promo

Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa, koji pored filmskih ostvarenja ubrajaju i predstave, edukativne programe i radionice.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu "Fontana", UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i UK Palilula.

Prodaja karata za 22. Festival autorskog filma počela je danas na svim blagajnama, osim za programe koji se nalaze u staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Ulaznice za ovaj program biće u prodaji od ponedeljka, 14. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA