≫ 

ALARMANTNO UPOZORENJE - OHRIDSKO JEZERO NESTAJE: Strahuje se da će presušiti, a ONE su u najvećoj opasnosti!

Ohrid je jedno do 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema zaštiti koju uživa od UNESKO, nalazi se na istoj ravni sa Ibicom ili Makču Pikču, ali Makedonci kao da nisu svesni toga

  • 25

Makedonski ekolozi „Front 21/42“ i „Eko-svest“ upozoravaju da planirani razvojni projekti duž obale Ohridskog jezera i Nacionalnog parka „Galičica“ mogu dovesti do presušivanja poslednje močvare u ohridskom regionu - Studenčiškog Blata. To je unikatno prirodno staništa retkih vrsta rastinja, ali i samog Ohridskog jezera.

PRELEPO: Crni labudovi iz Beograda doleteli na Ohridsko jezero! (VIDEO) (FOTO)

Stahuje se da će se time naneti šteta brojnim vrstama biljnog sveta zaštićenog Bernskom konvencijom ( konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa ), a planirana izgradnja ski-centra na planini na kojoj nema snega uništiće celokupni biodiverzitet na Galičici.

Istovremeno, ekolozi strahuju da će u tom slučaju Ohridsko jezero biti izbrisano i sa liste UNESKO.

Ohrid je jedno do 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema zaštiti koju uživa od UNESKO, nalazi se na istoj ravni sa Ibicom ili Makču Pikču, ali Makedonci kao da nisu svesni toga.

Foto: Wikipedia/Diego Delso Foto: Wikipedia/Diego Delso

I sam UNESKO je pre nekoliko meseci upozorio da veliki broj planiranih infrastrukturnih projekata može da utiče na vrednost Ohrida i jezera, a na poslednjoj sednici u Istanbulu, najavljena je mogućnost da 2017. godine Ohrid bude izbrisan sa liste UNESKO i prebačen na Listu svetsog nasleđa u opasnosti.

Pored žalbe koju su podneli Stalnom komitetu Bernske konvencije u Strazburu, ekologisti zahtevaju da se planirani projekti odlože, jer je Makedoniji dat rok da do februara 2017. godine odstrani primedbe Komiteta UNESKO.

Foto: ohridnews.com Foto: ohridnews.com

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karakondzula

    11. novembar 2016 | 11:56

    Ok, ali zasto to treba nas da interesuje?!

  • Marko

    11. novembar 2016 | 12:10

    Nasli se ko da ih upozorava gora drzava od njih. Ajmo da gledamo nase dvoriste i ocistimo Srbiju od djubre i da nam drzava bude lepa a ne kontenjer

  • Bratislav

    11. novembar 2016 | 13:05

    Ljudi, gledajmo svoja posla, sta vas briga za ohridsko jezero, priznali Kosovo, njihovi su albanci od njih nek traze pomoc, mi da uredjujemo nasu prelepu srbiju, da Nam bude cista i lepa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA