OTKRILI SU SREDNJEVEKOVNU CRKVU KOD SREBRENICE: Na njenim temeljima pronašli su skelete i novac koji kriju tajnu (FOTO)

Arheolog Ivana Grujić navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija

  • 64

U Orahovici kod Srebrenice otkriveni su temelji srednjovekovne crkve veličine 14x12 metara koja, prema procenama arheologa, najverovatnije potiče iz šestog veka, a tamo su pronađeni i skeleti i novac iz tog doba.

NAJTAJANSTVENIJA CRKVA U SRBIJI: Izgleda kao Drakulin zamak, niko ništa ne zna o njoj (FOTO)

Foto: esrebrenica.ba Foto: esrebrenica.ba

Ivana Grujić, arheolog Muzeja "Hercegovina" iz Trebinja, navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija, dok je na istoj lokaciji tokom rimskog perioda tu postojalo rudarsko selo, a kroz to naselje prolazio je put za Vlasenicu i vodio dalje za Dubrovnik.

Foto: esrebrenica.ba Foto: esrebrenica.ba

- Pronašli smo ženski ljudski skelet. Pored temelja crkve nađeni su fragmenti kandila, komadi stakla i freskomaltera, a u temeljima se nalazi i rimski nadgrobni spomenik iz prvog ili drugog veka - pojasnila je Grujić.

Foto: esrebrenica.ba Foto: esrebrenica.ba

Sveštenik Pravoslavne crkvene opštine Srebrenica Aleksandar Mlađenović kaže da su temelji stare crkve slučajno otkriveni tokom priprema za gradnju nove crkve na tom lokalitetu.

Foto: esrebrenica.ba Foto: esrebrenica.ba

- Nismo imali informacija da je tu bila jedna od srednjovekovnih crkvi. Imali smo sreće da je u to vreme grupa arheologa radila na konzerviranju dva rimska grada u Skelanima kod Srebrenice. Našli su vremena i za iskopavanje ovih zidina. Nakon kompletnih arheoloških radova, koji će se nastaviti u proleće, uradiće se konzerviranje temelja crkve i nastaviti gradnja nove - navodi Mlađenović.

(Telegraf.rs / Izvor: esrebrenica.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    14. novembar 2016 | 12:17

    Ovo mora da je pre neg sto se moj djed Nikola poturcio za peceno janje i uzeo ime Mustafa... hmm .. otkud to sad u Srebrenici?!?

  • Radojica

    14. novembar 2016 | 20:06

    Lepo Grujic kaze da je to iz vizantijskog perioda cara Iraklija. Ali jok, navijaci teraju svoju sovinisticku pricu. Mesate babe I zabe.

  • ja

    14. novembar 2016 | 14:46

    Op, odakle sad ovo? Sreusena Pravoslavna crkva iz 6 veka. Nemoguce! Lepo se zna da su tu ziveli isklucivo Bosnjaci od kada je sveta i veka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA