≫ 

JEDNO ZANIMANJE ZLATA VREDNO: Srpski radnici u inostranstvu zarađuju i do 8.000 evra mesečno!

Iz Ministarstva za rad i zapošljavanje rekli su da su srpski sezonci angažovani i na poslovima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, a bilo ih je u Norveškoj, Alžiru, Kini, Kanadi, Egiptu, Kazahstanu, Poljskoj i Južnoj Africi

  • 11

Na privremeni rad od početka 2016. godine iz Srbije je otišlo 8.965 radnika, pre svega u Nemačku i Rusiju u kojima vlada enormna potražnja za kvalifikovanim građevinarcima i zanatlijama.

NEMAČKA PONOVO TRAŽI STRUČNJAKE: Na ovom mestu možete saznati kako da dobijete posao!

Tesari, zidari, armirači, keramičari i parketari najtraženije su zanatlije u zapadnoj Evropi, gde mesečno mogu da zarade i po nekoliko hiljada evra, prenosi Kurir.

Iz Ministarstva za rad i zapošljavanje rekli su da su srpski sezonci angažovani i na poslovima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, a bilo ih je u Norveškoj, Alžiru, Kini, Kanadi, Egiptu, Kazahstanu, Poljskoj i Južnoj Africi.

- U Nemačkoj se najviše traže montažeri skela, fasaderi, moleri, keramičari, stolari, instalateri i industrijski izolatori koji rade na termoelektranama, toplovodima, termoizolaciji. Traže se i stakloresci, instalaterteri mašinske i elektro struke. Naši majstori su izuzetno cenjeni i ima ih svuda, u Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, Danskoj, Norveškoj. Samo sezonci u građevini godišnje iz inostranstva donesu između 400 i 500 miliona evra - kaže Goran Radić, potpredsednik Građevinske komore Srbije i dodaje da bi građevinske kompanije, da su dobro organizovane, godišnje mogle da donesu u zemlju od milijardu i po do dve milijarde evra.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Da imamo dovoljno različitih profila, ovog momenta bi u EU moglo da se zaposli 100.000 zanatlija. Mnogo naših radnika i inženjera radi preko domaćih kompanija i u Nigeriji, Ekvatorijalnoj Gvineji i Južnoj Africi. Naši inženjeri rade i za kineske kompanije, a u tekstilnoj industriji u Kini su najtraženiji dizajneri - objašnjava Rodić i dodaje da samo u Rusiji radi 20.000 građevinskih radnika iz Srbije.

Što se zarade tiče, tesari u Irskoj mesečno mogu da uštede 1.800 evra jer su im plaćeni stan, hrana i prekovremeni rad.

Naši lekari, medicinske sestre, i tehničari najčešće idu u Nemačku i Norvešku, gde mogu da zarade od 2.000 do 8.000 evra mesečno.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    14. novembar 2016 | 09:34

    Problem je u tome sto sve te ljude u inostranstvo vode nase jajarske agencije.Imaju ugovore sa stranim firmama i preko 20 eura po satu,zavisi od posla,a nasem slepcu da agencija daje skoro duplo manje.

  • peki

    14. novembar 2016 | 10:15

    bajke za decu....8000 eura......moze ako je pilot

  • SRBIN

    14. novembar 2016 | 09:03

    Sve je to laz,,,NEKOLIKO HILJADA EURA,,nikakve sanse ne postoje za to..Mozes da se ubijes od posla,,legalno ne mozes kao neko ko zna posao da zaradis vise od 2000€,,,alito je tempo da izdrzis mesec dana. Posebno ne treba sa Bapkancima imati posla,,sve sami prevaranti,,otimajui placaju jako malo, zakon je takav da su lopovi zasticeniji od nas koji napravimo posao..Sa svima se moze,,ali balkanci nikako..Tako je kod mene u Bayernu...Nemacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA