≫ 

RIBE ČUDOVIŠTA HARAJU JADRANOM: Kote se kao pacovi i niko ne može da ih zaustavi! (VIDEO)

Sa oštrim zubima, koji mogu da slome i najtvrđe dagnje i kamenčiće, pre sedam ili osam godina na velike muke je stavila uzgajivače iz Stona. Istu sudbinu su pre nekih šest godina doživele i njihove kolege iz Istre

  • 9

Nema slične ribe kao što je orada (komarča), kojoj toliko tepaju zbog ukusnog mesa, a istovremeno joj zameraju sve po spisku. Školjkari i ribari širom Jadrana kažu da se posednjih nekoliko godina namnožila kao pacov.

Upecao je ribu, a onda je iz nje izašlo nešto živo! (VIDEO)

Sa oštrim zubima, koji mogu da slome i najtvrđe dagnje i kamenčiće, pre sedam ili osam godina na velike muke je stavila uzgajivače iz Stona. Istu sudbinu su pre nekih šest godina doživele i njihove kolege iz Istre.

- To je monstrum od ribe, čudovište koje ne možete zaustaviti. Odahnemo tek u desetom mesecu, kada kreće da odlazi na mrest u dubine mora. Tek tada možemo da saniramo štetu. Proširila se i nakotila, a veći deo potiče od riba iz uzgajališta. Ne možeš ni jajašca da zaustaviš kada krenu da se razmnožavaju. Pun ih je Jadran. Ne znamo više šta ćemo sa njima - kaže jedan uzgajivač.

80 tona u dve noći

Ali ribarima dobro i koristi to što je sada ima mnogo. Samo ove nedelje kraj Plomina u dve noći neki su istarski ribari uhvatili osam vagona ribe, odnosno 80 tona komarče. I da bi je prodali pod pritiskom nakupaca spuštali su joj cenu. Preko noći su zaradili dobar novac, ali i obogatili nakupce još više, jer se ta riba u ribarnicama nudila po enormnim cenama.

Međutim sa ovim postupkom se ne slažu svi. Danijel Kolec, ribar i školjkar iz Umaga, jako se naljutio zbog ovog ogromnog ulova, toliko da je stao u odbranu komarče.

Foto: Wikimedia/Roberto Pillon Foto: Wikimedia/Roberto Pillon

MUŠKARCI, NE ULAZITE U VODU BEZ GAĆA: Pirane iz Dojranskog jezera "lome" TESTISE! (FOTO)

Komarča (orada) koje ima puno u području severa Italije, u venecijanskim lagunama, počeo je da su ogromnim jatima kreće prema dole. Jedno od tih jata je platilo glavom kraj Plomina.

- To nije bio ribolov, nego tragedija. Nisu vodili računa ni o veličini ribe, pa su glavom platili i mali primerci. I na sve to su joj traginčno spustili cenu - istakao je Kolec.

Kolec nije krio kako komarča u tom delu hrvatskog primorja uzrokuje štetu uzgajivačima dagnji. Na ruku joj ide i to što joj globalno zagrevanje odgovara, pa se obilno razmnožava. I tu kao i na jugu, pravi veliku štetu.

UHVATIO NEMAN KOD PANČEVAČKOG MOSTA: Miša je upecao soma teškog 26 KILOGRAMA (FOTO)

- Ima je u velikim količinama, pravi veliku štetu, ali opet se bunimo kada se dogodi nešto kao kod Plomina. Mnogi će reći da se mi bunimo, jer nam je krivo što mi nismo tu ribu ulovili. Bunimo se jer ovo nije u radu, i izaziva se veliko nezadovoljstvo. Ljudi moji, imaćemo gladne ribare i rat ako se ovako nešto nastavi - dodao je Kolec.

Da je reč o velikom problemu potvrđuje i dr. Alen Soldo, prorektor na Splitskom Univerzitetu. Čuo je šta se dogodilo kod Istre i potvrđuje da je to verovatno ciljani i namerni lov ribara. Potvrđuje da su ovoj situaciji najveći dobitnici upravo nakupci, koji zbog neuređenog tržišta sa ribom, određuju pravila.

Pogledajte snimke iz drugih delova sveta:

(Telegraf.rs/Izvor:slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    14. novembar 2016 | 15:12

    Kilogram je 10 evra u trgovinama a ne 50.

  • Jovan

    14. novembar 2016 | 14:47

    80 tona!!,pa kila je 50 E

  • ANTE BAN

    14. novembar 2016 | 16:31

    Sa porastom temperature mora, došle su i ribe iz toplijih mora! Ali; ne samo ribe, nego i biljke,tzv. alge-ubojice,koje čine čak veću štetu od ovih riba.Sva flora i fauna je podložna promjenama zbog promjene klime; ništa neobično!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA