≫ 

Gledate u najbolju fotografiju na svetu, a napravio ju je mladi Čačanin: Ovo je njegova priča (FOTO)

Ni sanjao nije da će slika njegovog brata uslikana mobilnim telefonom oduševiti ceo svet

  • 17

Martin Stamenković iz Čačka ima 16 godina, a već je dobio nagradu za najboljeg mladog fotografa na svetu. Zlatnu medalju na svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu osvojio je za fotografafiju "Brat".

 

Obaveštenje  da je najbolji fotograf na svetu dobio je elektronskom poštom. Ni sanjao nije da će slika njegovog brata uslikana mobilnim telefonom oduševiti ceo svet.

 

 

- Počeo sam da se bavim fotografijom aktivno od prošle godine. Ali interesovanje je počelo 2013. godine. Prvu fotografiju sam napravio očevim telefonom, pre tri godine i slikao sam cvet japanske trešnje. Uglavnom sporedni hobi mi je botanika i fotkao sam biljke u bašti i slično. Prošlog leta napravio sam nalog na Instagramu i tu objavljivao fotografije koje sam uslikao telefonom - priča talentovani Čačanin za Telegraf.

 

Foto: Martin Stamenković

Foto: Martin Stamenković

 

Martin ima Instagram profil pod imenom  @_artsstation_  i tu ga prati 10800 ljudi.

 

Član je FKK Čačak (Foto kino klub) od decembra 2015. godine, i zahvaljujući njima njegovo interesovanje za fotografiju je poraslo. Profesionalni fotoaparat Martin je dobio tek ove godine, pa se zbog toga nije ranije takmičio i slao radove na prethodne izložbe.

 

Foto: Martin Stamenković

Foto: Martin Stamenković

 

- Prvu zlatnu nagradu na državnom nivou omladinske izložbe u Ivanovu, dobio sam za kolekciju od 5 fotografija. Išli smo na dodelu u Ivanovo i bilo je sjajno. Nije prošlo mesec dana poslao sam fotografije u Luksemburg gde sam osvojio zlatnu nagradu za fotografiju "Brat" sa kojom sam i proglašen za najboljeg fotografa omladine u svetu, i prošla mi je fotografija pod imenom "Žuto" -  kaže Martin.

 

- Vojo Pesterac je predsednik FKK Čačak i on je insistirao na to da pošaljem ovu fotografiju koja je osvojila zlatnu FIAP medalju - kaže Martin.

 

Bavi se botanikom, hortikulturom, dizajnom, modom, istorijom starog naroda (Maja, Inka, Egipćana).

 

Foto: Martin Stamenković

Foto: Martin Stamenković

 

Njegov cilj u životu jeste da radi za velike modne kuće i da utiče na modnu industriju i modni svet. S tim u vezi voleo bi da radi za brendove "Marco marco", za "Dior", "Victoria Secret", za "Calvin Klein".

 

Sa domaće scene bi najviše voleo da slika Jelenu Karleušu jer voli njen stajling, a sa svetske Lejdi Gagu i Arianu Grande.

 

Foto: Martin Stamenković

Foto: Martin Stamenković

 

- Volim da fotografišem portrete, uglavnom fotografije nisu slučajno napravljene već tačno organizovane i napravljen je projekat za svaku fotografiju. Radim tačno ono što imam u glavi - navodi mladi fotograf.

 

Foto: Martin Stamenković

Foto: Martin Stamenković

 

Martin nema uzore, voli fotografiju Jovane Rikalo, prati određene umetnike na Instagramu, ali konkretno nema uzor.

 

- Smatram da je to kopiranje i težnja nečem već ostvarenom. Sam sam svoj umetnik - navodi Martin.

 

Na njegovom Fejbuk profilu dominiraju slike na kojima je on, dok Instagram u punom sjaju pokazuje sve ono što ovaj mladi umetnik zna.

 

Učenik je prehrambeno-ugostiteljske škole u Čacku.

 

Na sledećoj strani pogledajte još neke njegove fotografije:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    14. novembar 2016 | 20:02

    Svaka cast i zao mi je sto ovakva mladost nema podrsku kako u obrazovnim ustanovama tako i sire.Bravo i samo napred.Sve sto se dovoljno zeli to se i ostvaruje.

  • Asob

    14. novembar 2016 | 21:38

    Veoma zanimljive i interesantne fotografije. Bravo za postignut uspeh.

  • Ono

    14. novembar 2016 | 19:50

    Bravo,decko,bravo!Ne zameri sto nema komentara,cestitki..Srbi su trenutno u O2 areni!Veliko izvini zbog toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA