Završio u zatvoru jer je prodavao skripte studentima: Pravni fakultet objavio rat fotokopirnicama!

Pravni fakultet u Beogradu je podneo pet krivičnih prijava protiv fotokopirnica

  • 7

Vlasnik jedne fotokopirnice u Novom Sadu prva je žrtva Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je stupio na snagu 2013. godine. Osuđen je uslovno na godinu dana ztatvora zbog neovlašćenog fotokopiranja i prodavanja udžbenika. Prve krivične prijave podneo je i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

VRLO VAŽNO: Više nećete moći da se provlačite s cigaretama na pojedinim mestima

Radnja osuđenog Novosađaniona nalazi se u blizini novosadskog pravnog fakulteta, pa je uglavnom prodavao neovlašćene primerke izdanja njihovih profesora.

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu osnovnog suda, a vlasnik fotokopirnice zvanično je kažnjen zbog neovlašćenog korišćenja autorskih prava pet nastavnika Pravnog fakulteta.

Slična stvar bi mogla uskoro da se desi i u Beogradu, jer je i Pravni fakultet ž Univerzitet u Beogradu podneo prve krivične prijave.

– Protiv pet fotokopirnica smo podneli krivične prijave – kažu u pravnoj službi ovog fakulteta.

Novčane kazne

Zakon predviđa kazne i do tri miliona dinara, ako pravno lice prekrši Zakon o autorskim i srodnim pravima. od 50.000 do 200.000 je kazna za odgovorno lice, a za fizičko je od 10.000 do 50.000 dinara.

(Telegraf.rs/Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan

    15. novembar 2016 | 11:37

    Na mnogim fakultetima profesori traže da donesete knjigu na ispit koju potpišu, na nekima čak ima predviđeno, odštampano, mesto za potpis. Bez toga nema izlaska na ispit, a kamoli da ispit bude položen. Profesore sa Pravnog fakulteta treba pitati da li je ovakva praksa legalna. I treba razmisliti da li je znanje uslov da se položi ispit ma odakle ono došlo. Da li je iz knjige, skripte ili usmenim prednjem to je nebitno, bitno je da imamo kvalitetne ljude koji su stručni u svojoj oblasti.

  • Majka MARA

    15. novembar 2016 | 10:54

    U doba interneta kad je informacija brza i BESPLATNA zabraniti fitokopirnici da fotokopira knjigu expresnih doktorata?! Uz dužno poštovanje naučnih radnika treba da naplate svoje znanje drugačije... Njihova misija je i prosvetiteljska! Znanje treba da je svima dostupno, to nije umetnost nego obrada predhodnih naučnih dostignuća... Iz godine u godinu dostampaju poglavlje i knjiga mora nova.More...

  • Bazinga

    15. novembar 2016 | 11:16

    Kako gledaju da nam maksimalno otezaju fakuktet i skolovanje, a niti posao dobijes kada zavrsis niti ti sta znaci ta diploma kada je dobijes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA