PREDSTAVLJAĆE NAS 16 SENATORA: Novi saziv srpskog kokusa u kanadskom parlamentu

Danas će u kanadskom parlamentu biti inaugurisan novi saziv Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija - Kanada koju čine 16 senatora i parlamentaraca što predstavlja srpski kokus u Kanadi

  • 2

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče je u Otavi u razgovoru s predsednicima oba doma kanadskog parlamenta potvrdio spremnost Srbije za unapređenje dijaloga s Kanadom, a posebno politickog dijaloga na najvišem nivou. U kanadskom parlamentu danas će biti inaugurisan novi saziv Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija - Kanada, što predstavlja srpski kokus u Kanadi.

KANADA TRAŽI RADNIKE I NUDI VELIKE PLATE: Na listi je 21 posao, evo koji su najtraženiji (FOTO)

On je tim povodom svoje domaćine, predsednika Senata Džordža Fjurija i predsednika Donjeg doma Džefa Regana pozvao da posete Srbiju.

Susret je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, bio prilika za otvoren razgovor o srpsko-kanadskim odnosima kao i većem broju pitanja poput kanadske podrške evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i odnosima sa NATO-om.

Danas će u kanadskom parlamentu biti inaugurisan novi saziv Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija - Kanada koju čine 16 senatora i parlamentaraca što predstavlja srpski kokus u Kanadi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U godini u kojoj se proslavlja 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje ključno će biti finalizovanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju i početak vizne liberalizacije, navodi se u saopštenju.

AMERIKANCI NE POŠTUJU DOGOVOR: EU razmišlja o uvođenju viza SAD i Kanadi

Šef srpske diplomatije se, inače, tokom posete Kanadi susreo i sa kanadskim ministrom za imigraciona, pitanja izbeglica i državljanstvo Džonom MekKalumom čime su zvanično pokrenuti razgovori na političkom nivou o početku liberalizacije viznog režima kao i ukidanju restrikcija koje važe za pripadnike administracije nekadašnje SRJ.

Sagovornici su zaključili da je za ta pitanja zadiženo više resora, od inostranih poslova do unutrašnjih poslova i imigracije te da su potrebni razgovori nadležnih ekspertskih timova.

Sa naše strane potvrđena je spremnost da se u narednom periodu u obezbeđivanje političke podrške uključe i parlamentarne grupe prijateljstva koje postoje u srpskom i kanadskom parlamentu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    15. novembar 2016 | 12:25

    Treba nam senatori u americkom parlamentu, a ne u Kanadi. Ko nas zastupa kod Amerikanaca? Zao vam je da date pare za lobiranja u americkom senatu nego idete u Kanadu. Sta oni mogu na medjunarodnom politickom planu bez Amerikanaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA