PRONAŠLI SU DŽINOVSKU GLJIVU OD 3 KILOGRAMA: Hrvati nikad ovoliko velike nisu videli

Danas, apsolutni svetski rekord u težini drži takođe crnogorični vrganj s neverovatnom težinom od 4,85 kilograma

  • 6

Početkom jeseni Ivan Štimac iz Delnica ubrao je vrganj (Boletus edulis Bull. ex Fries), gljivu, podno Risnjaka u blizini jezera Lokve u Gorskom kotaru, u Hrvatskoj, težak ni više ni manje nego 3.018 grama.

DŽINOVSKE PEČURKE ZBUNILE MAKEDONCE: Pronađena gljiva težine 15 kilograma!

Danas, apsolutni svetski rekord u težini drži takođe crnogorični vrganj (Boletus edulis Bull. ex Fries) s neverovatnom težinom od 4,85 kilograma, koji je pronašao Sergio Martini iz Novigrada u Istri. Divovski vrganj izrastao je na nadmorskoj visini od 1.200 metara u Karnskim Alpama, koje su na granici Austrije i Italije.

- Velika je šteta što ovi kapitalci nisu završili u mojim rukama jer tako velike primerke u mojem 50-godišnjem studiju gljiva nisam nikada vidio, a ni čuo za tako nešto. Da su vrganji završili u mojim rukama, bili bi zauvek sačuvani i posetioci iz celog sveta u Muzeju gljiva u Zagrebu mogli bi trajno da uživaju gledajući dva mikološka svetska rekorda na istom mestu - rekao je za "Jutranji" profrsor dr Romano Božac, osnivač Muzeja gljiva i autor gljivarske enciklopedije.

- Ovako mogu gledati samo rekord "gotovo živih" liofiliziranih gljiva od gotovo 1.500 vrsta koji sada likuju samo u Zagrebu i nigde drugde na svetu - kaže Božac koji je prije 40-ak godina na Kalniku pronašao borov vrganj (Boletus pinophilus Pilat et Dermek) težak 2,2 kilograma.

Božac još jednom upozorava na Pravilnik o zaštiti gljiva, koji kaže "osim ostalih gluposti, u članku 22., drugi stav strogo zabranjuje pojedincu da dnevno skupi više od 2 kilograma vrganja ili nekih drugih manje atraktivnih vrsta gljiva".

- Za inat zaštitarima prirode i Pravilniku o zaštiti gljiva, diplomirani šumari nemilosrdno, onako seku svako i najmanje drvo, što intelektualno i stručno zovu gospodarenje hrvatskim šumama. Gospodari hrvatskih šuma uopšte ne mare za strogo zaštićene vrste gljiva niti za hiljade vrsta drugih mikoriznih i manje zaštićenih gljiva, koje nakon nemilosrdne seče šuma više ne rastu - kaže Božac.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко...

    15. novembar 2016 | 13:46

    Ајмо да је једемо...

  • van gog

    15. novembar 2016 | 18:50

    bio sam dete ali secam se kao danas kada je zena sa sela pronasla vrganj od 5 kilograma merila pa isekla da ga osusi i preda kada ga je pronasla mislila je da je panj. ima toga po srbiji ali narod ne obraca poznju na te retkosti jer i nezna zasto bi za njih je to samo novac koji mogu da dobiju. ovo je bilo na obroncima kopaonika selo bace kod plocnika

  • Goran

    16. novembar 2016 | 12:18

    Vjerzjem zivim u sumi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA