AKO MOŽE NEZAVISNOST KOSOVA, MOŽE I REPUBLIKE SRPSKE: Trampov savetnik zalagao se za Srbe u BiH

U Bosni se, naglašava, Srbima uskraćuje pravo da se odvoje od bosanskih muslimana, a na Kosovu se Srbi prisiljavaju da prihvate separaciju albanskih muslimana

  • 56

Savetnik novoizabranog predsednika SAD, Donalda Trampa, za spoljne poslove, Valid Fares, analizirajući proglašenje nezavisnosti Kosova, zalagao se da isto pravo treba dati i Srbima u Bosni i Hercegovini.

TRAMPOV ČOVEK BIO ZA VOJNU INTERVENCIJU PROTIV SRBA: Ovo su ljudi koji će upravljati Amerikom (FOTO)

U analizi objavljenoj još 2007. godine, Fares ističe da je međunarodna zajednica tokom ratova `90-ih godina odmah priznala pravo na otcepljenje Hrvatskoj i BiH, dok nikada nije odgovorila na pitanje - zašto Hrvati i Muslimani mogu da se otcepe od Јugoslavije, a Srbi ne mogu da primene isto pravo u odnosu na Hrvatsku i BiH?

Ističe da je Srbima u BiH, koji prema njegovoj analizi sačinjavaju 31 odsto države, uskraćeno pravo na svoju državu, dok Albancima koji čine 14 odsto stanovništva u Srbiji, SAD i zapadna Evropa žure da im priznaju državnost. Dakle, zaključuje Fares, isto pravo na samoopredjeljenje treba dati i Srbima u BiH, jer bi to pružilo priliku za opšte pomirenje na Balkanu.

Fares ističe da Srbi imaju poseban problem - da se nose sa islamskim težnjama i da će pomaganje formiranju muslimanske države u Evropi dovesti do jačanja Al Kaide i džihadističkog pogleda na svet.

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center

Fares je tada upozoravao da Vašington i Brisel moraju biti mudri i razmisliti o implikacijama, ukoliko lokalne vlasti na Kosovu proglase nezavisnost. Tada je naveo da se pravo na samoopredeljenje za narode koji sebe smatraju posebnom etničkom grupom priznaje i treba uvek priznavati, ali da predhodno moraju biti ispunjena dva uslova: da se ne nanosi šteta drugima i da se to pravo ne zloupotrebi u ime totalitarnih ideologija.

Kada je u pitanju raspad bivše Јugoslavije, Fares je naveo da je Srbima u Hrvatskoj i BiH nanesena nepravda.

Međunarodna zajednica predvođena SAD i zapadnom Evropom odmah je priznala pravo na otcepljenje dve republike, ali je istovremeno bila protiv prava na samoopredeljenje Srba u oviru novopriznatih država. I nikada nisu odgovorili na pitanje: Zašto Hrvati i Muslimani mogu da se otcepe od Јugoslavije, a Srbi ne mogu da primene isto pravo u odnosu na Hrvatsku i Bosnu?

Foto: Pixabay, S. Pikula, Wikimedia Foto: Pixabay, S. Pikula, Wikimedia

Albanci, kaže Fares, jesu većina u pokrajini na koju polažu pravo, ali su to i Srbi u Republici na koju polažu pravo u Bosni. Dakle, prema fundamentalnom principu jednakog tretmana, ako se Albancima da pravo na samoopredeljenje, ista prava treba dati i Srbima u Bosni.

Fares se u svoj analizi pita, zašto se čini da se SAD automatski stavljaju na jednu stranu protiv jedne određene grupe bez obzira na njene argumente? U Bosni se, naglašava, Srbima uskraćuje pravo da se odvoje od bosanskih muslimana, a na Kosovu se Srbi prisiljavaju da prihvate separaciju albanskih muslimana.

Srbi imaju poseban problem, oni se nose sa "islamskim težnjama". Izjave koje su davali američki parlamentarci tvrdeći da bi pomaganje u formiranju muslimanske države u Evropi moglo poslati pozitivnu poruku muslimanskom svetu i poslužiti američkom ratu protiv terora tome služe. Ova čudna logika, prognozirao je tada Fares, umesto da oslabi džihadistički pogled na svet, samo će ojačati Al Kaidu i sličan soj.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Povezivati podele i raspad zemalja sa američkim uspehom u prikupljanju muslimanske diplomatske podrške može biti veoma štetno drugde u svetu.

Fares je te 2007.godine upozorio da SAD i Evropa mora izbeći greške na Kosovu, koje prisiljivaju Srbiju da prihvati teritorijalni gubitak bez preoblikovanja čitavog mirovnog procesa u bivšoj Јugoslaviji. Uspeh bi bio moguć, ako bi se samoopredeljenje Albanaca na Kosovu izjednačilo sa samoopredeljenjem Srba u Bosni.

Pružiti jednaka prava za obe zajednice, od najveće moguće autonomije do potencijalne nezavisnosti, na bazi pregovora i uzajamnog referenduma. Ako Albanci postignu državnost, trebaju i bosanski Srbi.

Fares je tada smatrao da SAD i Rusija trebaju postići sporazum o Balkanu. Sporazum su po njemu trebale potpisati i BiH, Srbija, Hrvatska i nove autonomne teritorije za savez protiv džihadističkih terorista i zabraniti pristup mrežama selefija i homeinovaca u ove zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: RTRS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    15. novembar 2016 | 18:11

    Treba prevazici stanje mrznje,a ne odmah se deliti pogotovo po nacionalnom osnovu. U Svajcarskoj zive tri velika evropska naroda koja su vise puta medju sobom ratovala pa im ne pada napamet da se dele. Zajednicka borba za bolji zivot u BIH bi bila mnogo laksa nego da svako ispocetka trazi svoj put.

  • Coco Jumbo

    15. novembar 2016 | 23:53

    Dodik već sledeće godine raspisuje referendum o nezavisnosti

  • Bracan

    15. novembar 2016 | 18:16

    Kao da se Al Kaida i dzihadisti ne mogu ušančiti i u nekoj muslimanskoj fildzan državi? Tada su šanse da u takvoj muslimanskoj fildzan drżavi islamski ekstremisti puste korene još i veće. Em što bi bila velika koncentracija stanovništva na relativnoj maloj teritoriji što bi dovelo pre ili posle do širenja stanovništva izvan granica toga fildzana možda poput erupcije iz vulkana, em bilo bi mnogo više nezadovoljnih Muslimana koji bi se okrenuli ekstremizmu i nacionalizmu. Useljed nezadovoljstva Muslimana takvim rešenjem došlo bi i znatno više do njihove nacionalne homogenizacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA