≫ 

KUSTURICA U JEDNOJ REČENICI OTKRIO PRAVU ISTINU O NAMA: Kad se stvari postave pogrešno, više nikad se ne zna odakle vetar duva (VIDEO)

Kusturica je napomenuo da i u ovoj njegovoj, kao u mnogim drugim pričama, opisani događaji ne odgovaraju stvarnosti, ali se mogu tretirati kao istiniti

  • 25

Srpska akademija nauka i umetnosti će u petak, 18. novembra, obeležiti 175 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti, a tim povodom, pored bogatog sadržaja kojim se obeležava ovaj događaj,  u sredu u podne, predavanje je održao inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prof. Emir Kusturica. Rečit, sadržajan i direktan, kao i uvek, Kusturica je na metaforičan i sebi svojstven način izneo stav o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, regionu i svetu.

MESEC DANA KULTURE: Kusturica danas drži predavanje, Orhan Pamuk dolazi u decembru, očekuju vas i koncerti (FOTO)

Umetnik je dočekan velikim aplauzom, pa se odmah na početku našalio kako nije znao da će predavanje biti toliko ozbiljno, u suprotnom bi se bolje spremio.

- Bog je kultura, kultura je Bog, to je ideja koja je dokaziva, ali kada sam počeo to da dokazujem, pokazalo se da je za to potrebno malo duže.

Tako sam podelio tu temu u tri rada, a danas ću o tome govoriti od samog početka - počeo je izlaganje Kusturica.

Priča koja je napisana koja je prvi deo pomenute ideje, a njen cilj je da nam svima pokaže na kojoj smo strani? Priča je Kusturičina zamišljena šetnja sa Matijom Bećkovićem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nije čudo što smo prvo koračali Beogradom, pa stigli na Mećavnik. Neobično je što su šetnje i putovanja obavljeni ćutke, sve dok Matija na kraju nije izgovorio fenomenalnu stvar "Ćutanje je bilo pravdeno. Toliko je toga već rečeno, a nema šta nije i napisano. Kada svemu dodamo filmove, slika je potpuna" - čitao je Emir, a svi do jednog u prepunoj sali gotovo da nisu disali, koliko su bili tihi i disali kao jedan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kusturica je napomenuo da i u ovoj njegovoj, kao u mnogim drugim pričama, opisani događaji ne odgovaraju stvarnosti, ali se mogu tretirati kao istiniti.

Tako su se Matija i Kusturica zapitali gde smo mi u svetskoj priči? I tu je počelo ovo nesvakidašnje putovanje.

Kroz metafore i aluzije, reditelj i umetnik se osvrnuo na sva aktuelna zbivanja, na vetrove koji duvaju sa zapada i istoka i sreću se baš negde oko Srbije, zatim na aktuelan izbor američkog predsednika Donalda Trampa, kao i na mnoge druge stvari...

Sve to kroz zaključak da kada se jednom stvari postave pogrešno, nikada više nećete znati "odakle vetar duva".

- Meni je pogled ostao na petlu koji se okretao malo levo malo desno, slab vetar, stoji na železnom kvadratu i strelicama pokazuju strane sveta, dok se on na dimnjaku na vetru vrti. Poslednje vreme vetrovi duvaju jako, ali strane sveta tvrdoglavo čuvaju svoje pozicije. Sve se promenilo, ali te strane ostaju iste, a te strane se ne daju. Jedan komšija postavio je tog petla na krov pogrešno, i više nikada nije znao odakle vetar duva - pričao je Kusturica.

Pogledajte celo predavanje Emira Kusturice:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    16. novembar 2016 | 14:39

    A da li "Nrmanja",zna, istinu o - sebi?... ("Spoznaj samog sebe"-rece Arstotel.A sto sr tice,pitanja:'"Odakle vetar duve"?,odgovor je - jednostavan,Pogledajte - vetrokaz.On je uvek -stabilan, i pokazuje - pravac vetra.Ponavljam - stabilan.)...

  • Davor

    16. novembar 2016 | 16:43

    Stvarno je Kusturica strucnjak za vetrove pogotovo one novcane. Dok mu je u jedra duvao muslimansko komunisticki vetar u Sarajevu sa neogranicenim sredstvima o kojima su drugi mogli da nastaju on je na njemu jezdio Evropom. Kada je taj vetar utihnuo brzo je svoja jedra usmerio ka finasijskim vetrovima srpskog nacionalizma i pored novca doplovio do gora, dolina i sela koja su mu poklonjena.I taj vetar polako vrenenom gubi na snazi ali vec uskusni skiper Kusturica brzo reaguje i vrtoglavom brzinom jase rusofilske talase koristeci ogromnu finansijsku snagu kremaljskih vetrova. Nebih se cudio da u jednom trenutku zatvori krug svog jedrenja u istambulskoj luci samo ako mu ponude najbolje materijalne vetrove.

  • ATIMUS

    17. novembar 2016 | 07:22

    Niko u ovoj ubogoj srbiji ko se za nesto pita neslusa velike reci jer su kriminalcima nerazumljive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA