GUŽVE SE NE SMANJUJU: Srbi bi da plate porez i posle isteka roka, među dužnicima i pokojnici

Produženja roka za uplatu, ipak, neće biti

  • 4

Velike gužve za uplatu četvrte rate poreza na imovinu nisu jenjavale ni nakon isteka roka za plaćanje poreza na imovinu 14. novembra. Kilometarski redovi mogli su se videti i juče u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ipak, produženja roka neće biti.

POSLEDNJI DAN ZA UPLATU POREZA NA IMOVINU: Bolje da ne znate šta vas čeka ako ovu obavezu niste izmirili do danas

Velikim redovima pred poštama doprinelo je i pomeranje roka za izmirenje duga sa 15. na 14. dan u mesecu, što je unelo dodatnu konfuziju kod poreskih obveznika.

- Neće biti produženja roka. Građani imaju utvrđenu obavezu rešenjem. Fizičkih lica za porez na imovinu u Kragujevcu ima oko 65 hiljada - kaže za "Blic" Sanja Stanojević, izvršilac za poresko-pravne poslove u Kragujevcu.

Nišlije duguju 450 miliona, ali su "spaseni" prekršajnih postupaka.

Procenat naplate poreza u Nišu je do sada 86 odsto za pravna lica, a 90 odsto za fizička lica, kaže Nina Ilić, šef Odseka za finansije grada Niša.

Prema njenim rečima do sada nije bilo pokretanja postupka ukoliko obveznik kasni sa uplatom.

- Do sada nismo podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka zbog kašnjenja u plaćanju poreza jer je u ovoj godini Zakonom o poreskom postupku bilo omogućeno odlaganje plaćanja dugovanog poreza uz otpis kamate, tako da smo iz tog razloga odložili striktnu primenu zakona u pogledu prekršaja - kaže za "Blic" Nina Ilić.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U niškoj upravi kažu da je najveći dužnik preminula osoba, koja duguje 17 miliona dinara.

Najveći dužnici u Novom Sadu su preduzeća, a gužva je i na šalterima ovog grada.

- Razlog za gužve je činjenica da na godišnjem nivou kamata za neizmirene račune iznosi čak 14 odsto što nije zanemarljiva cifra pogotovo za one koji imaju veliku imovinu - kažu u Poreskoj upravi.

U beogradskoj filijali Poreske uprave potvrđuju da je pred istek roka povećana gužva i podsećaju da se stanje dugova može proveriti i preko interneta.

- Naši poreski obveznici mogu pristupiti elektronski podacima o dugovanju, uz određenu proceduru vezanu za zaštitu podataka - kažu u Poreskoj upravi.

Za neblagovremene uplate poreza obračunava se godišnja kamata po stopi jednakoj referentnoj stopi NBS, uvećanoj za deset procentnih poena. Takođe, predviđena je i novčana kazna za obveznike koji ne izvrše bar 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara, u zakonskom roku.

- Dakle, nije reč o diskrecionom pravu organa da odlučuje od kada će obračunavati kamatu za neblagovremene uplate već o zakonskoj normi koja se mora poštovati. - podsećaju poreznici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    16. novembar 2016 | 23:38

    Каква камата,кад се људи гужвају да плате порез...

  • zoran

    16. novembar 2016 | 19:24

    Tih 17 miliona duga od pokojnika posaljite na racun svetom Petru.

  • Mirko&Slavko.

    17. novembar 2016 | 15:38

    Харач Рајо,харач...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA