≫ 

ULAZ U ZEMLJE EU USKORO ĆE POČETI DA SE NAPLAĆUJE: Evo koliko će koštati karta za Šengen

Za dobijanje odobrenja, građani zemalja koje nisu članice EU, moraće da podnesu zahtev za putovanje preko onlajn aplikacije pre nego što dođu do spoljnih granica EU, a radi procene da li predstavljaju rizik od nelegalne migracije, po bezbednost ili javno zdravlje

  • 26

Evropska komisija (EK) predložila je danas uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), radi bolje kontrole putnika izuzetih iz viznog režima, a novi sistem podrazumevaće elektronsko podnošenje zahteva i dobijanje odobrenja za ulazak u EU koje će koštati 5 evra.

EU SE DIŽE IZ PEPELA: Vraća se na snagu "šengenska zona" do novembra

Kako se navodi u saopštenju EK, zemlje obuhvaćene viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez vize, ali će morati da dobiju odobrenje za putovanje pre samog puta u Šengensku zonu.

Za dobijanje odobrenja, građani zemalja koje nisu članice EU, moraće da podnesu zahtev za putovanje preko onlajn aplikacije pre nego što dođu do spoljnih granica EU, a radi procene da li predstavljaju rizik od nelegalne migracije, po bezbednost ili javno zdravlje.

- Svaki zahtev automatski će se obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, poput SIS-a, VIS-a, baze podataka Evropola i Interpola, EES-a, Eurodac-a, ECRIS-a, kako bi se utvrdilo da li postoje činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje - navodi se u saopštenju EK.

Ukoliko se ne utvrde elementi koji zahtevaju detaljniju analizu, odobrenje za putovanje se automatski izdaje za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a cena odobrenja je 5 evra.

Ovo pravilo primenjivaće se na svim osobama starijim od 18 godina, a samim sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim organima zemalja članica EU i Evropolom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- To će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama Evropske unije (EU), poboljšati unutrašnju bezbednost i omogućiti legalna putovanja preko šengenskih granica - navodi se u saopštenju.

Predlog EK za uspostavljanje ovakvog bezbednosnog sistema usledio je nakon najave predsednika EK Žan Klod Junkera u septembru u njegovom govoru o Stanju u Uniji za 2016. godinu, kada je istakao da EU mora znati ko prelazi njene granice.

- Na taj način ćemo znati ko putuje u Evropu pre nego što ovde stigne - izjavio je tada Junker.

MIGRANTI UKIDAJU ŠENGEN? EU ponovo uvodi granične kontrole

U današnjem saopštenju se navodi da je potpredsednik EK Frans Timermans kazao da će ETIAS popuniti informativne praznine unakrsnom proverom podataka o podnosiocima zahteva koji su izuzeti iz viznog režima u svim ostalim sistemima EU.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio je da će ETIAS spojiti "migracionu i bezbednosnu politiku", kao i da će zahvaljujući njoj ulazak u Šengensku zonu bit lakši za najmanje 95 odsto putnika izuzetih iz viznog režima.

Komesar za bezbednosna pitanja Džulijan King izjavio je da je jedini način da se teroristi i kriminalci poraze da "zajedno radimo na efikasan način"

- Uočavanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem da oni dođu, mi ćemo poboljšati unutrašnju bezbednost Evrope - zaključio je King.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doca

    16. novembar 2016 | 17:37

    Uvedimo i mi njima po principu reciprociteta...i onda ne morate da podizete putarine bice para od tranzita koliko hoces. Narocito leti. Ubicemo se od para.

  • Pule

    16. novembar 2016 | 19:32

    Ušli mi ili ne u Eu Kosovo je PRIZNATO,pa još i POKLONJENA IMOVINA naših gradjana! Naravno EU nas NIKADA NEĆE PRIMITI jer da je HTELA već bi bili u njoj! E zato se SVI I prijatelji i neprijatelji SMEJU Srbiji i Vladi ali i GRADJANIMA srbije,koji naravno NISU ZASLUŽILI takva ponizenja!

  • Omon

    16. novembar 2016 | 20:21

    100e ko hoce u Srbiju pa da vidimo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA