MAPA TERORIZMA: Najcrvenija mesta su ujedno i najkrvavija, Srbija je, srećom, van te zone (FOTO)

Irak je na vrhu liste sa indeksom od 9.96 od mogućih 10, sledi ga Avganistan (9.444), Nigerija (9.314), Pakistan (8.613) i Sirija (8.587)

  • 8

Najrazvijenije svetske zemlje doživele su veliko povećanje u broju smrti izazvanih terorizmom, tokom prošle godine, iako je broj ubijenih u terorističkim napadima opao, globalno.

EKSPLOZIJA U MUSLIMANSKOM HRAMU UBILA 43 LJUDI: ISIS preuzeo odgovornost za pokolj u Pakistanu (FOTO)

Ovo su podaci Instituta za ekonomiju i mir.

ISIS je sada najsmrtonosnija teroristička grupa na svetu, koja nadmašuje i Boko Haram, koji tvrdi da je odgovoran za 6.141 smrt u više od 28 zemalja u 2015. godini.

Broj smrti povezanih sa terorizmom opao je za 10 procenata u 2015. godini, što znači da je 3.389 ljudi manje ubijeno.

Irak je na vrhu liste sa indeksom od 9.96 od mogućih 10, Avganistan (9.444), Nigerija (9.314), Pakistan (8.613) i Sirija (8.587). Pri izračunavanju indeksa koristi se Globalna teroristička baza, u kojoj se beleži svaki teroristički incident. Srbija ima koeficijent od 0.86 i spada u države gde je pretnja od terorizma znatno manja.

Pogledajte mapu:

Printskrin: Carto/Louis Alexander Doré Printskrin: Carto/Louis Alexander Doré

U izveštaju se navodi: U Evropi, transnacionalna taktika Isis-a u kombinaciji sa napadima koje sprovode pojedinci, koje je inspirisala grupa, dovela je do povećanja u terorizmu do gornjih granica ikada. Do povećanja je došlo u mnogim OECD zemljama, pa je od 77 smrti 2014. godine došlo do povećanja od 650 procenata, odnosno 577 smrti. Uloga Isis-a u ovom povećanju je bila značajna jer je više od polovine od 577 ubijenih bilo povezano s grupom. Napadi u Parizu, Briselu i Ankari su bili među najsmrtonosnijima u istoriji ovih zemalja i reflektuje povratak transnacionalnog terorizma, baziranog na grupi više povezanoj sa Al-kaidom pre i odmah posle 11. septembra.

Printskrin: Carto/Louis Alexander Doré Printskrin: Carto/Louis Alexander Doré

Da bi se neki incident kvalifikovao kao terorizam prema Globalnoj terorističkoj bazi, mora da ispunjava tri kriterijuma:

1. Incident mora da bude nameran - rezultat svesne kalkulacije počinioca.

2. Incident mora da uključuje neki nivo nasilja ili pretnju nasiljem - uključujući oštećenje dobara, kao i nasilje protiv ljudi.

2. Počinioci incidenta moraju da budu sub-nacionalni akteri. Ova baza ne uključuje akte državnog terorizma.

(Telegraf.rs / Izvor: indy100.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA