Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope 2019, čestitala i Egzit fondacija

Ta titula se dodeljuje evropskom gradu na period od godinu dana

  • 0

Grad Novi Sad je nakon mnogo zalaganja i rada na unapređenju omladinske politike i zvanično poneo titulu Omladinske prestonice Evrope. Ta titula se dodeljuje evropskom gradu na period od godinu dana.

Vučević povodom obnavljanja sportskih terena u OŠ "Žarko Zrenjanin": USPEH NAŠEG RADA MERIMO ZADOVOLJSTVOM GRAĐANA (FOTO)

U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i programe razvoja za mlade.

Čestitke u Varnu, gde je bila zvanična ceremonija proglašenja grada-pobednika, prvo su stigle od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je poručio da je neizmerno ponosan što su mladi svojom energijom uspeli da Novi Sad pozicioniraju visoko na mapi Evrope u oblasti omladinske politike i zahvalio se svima koji su doprineli tome da se Novi Sad ovenča još jednim evropskim priznanjem.

- Ovo je još jedna sjajna vest za Novi Sad posle osvajanja titule Evropske prestonice kulture 2021. Upravo sada, pre nekoliko minuta, u Varni u Bugarskoj, Grad Novi Sad je odneo još jednu pobedu. Izglasani smo za Evropsku prestonicu mladih 2019, što znači "duplu krunu" za naš grad, odnosno pobedu na dva značajna evropska takmičenja - rekao je Miloš Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prema njegovim rečima, sve ono što je najavio čestitajući Novosađanima 2016. godinu na bini u centru grada u ponoć, to se i ostvarilo, pre svega zahvaljujući Novosađanima i velikoj požrtvovanosti brojnih pojedinaca, udruženja, organizacija, odnosno snazi i lepoti Novog Sada.

Obeležena slava grada Novog Sada - ĐURĐIC! (FOTO)

- Mislim da je ovo velika stvar za Novi Sad koji je univerzitetski grad i za omladinu koja u njemu živi. Čestitam svim Novosađanima na velikoj pobedi, pre svega mladima, omladinskim udruženjima i organizacijama koji su izneli ceo projekat, a posebno članovima OPENS-a koji su nas doveli do te titule - naveo je Vučević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Posle finalne prezentacije projekta "Novi Sad – Otvara vrata", koju je održala novosadska delegacija u Varni, 11 članova stručnog žirija donelo je odluku da upravo Novi Sad ponese titulu Omladinske prestonice Evrope 2019.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je svečanoj ceremoniji u Varni. On je rekao tom prilikom da je proglašenje Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine izuzetno značajno, kako za Novi Sad, tako i za celu državu Srbiju i da će Grad nastaviti da ulaže u svoje mlade, da pomaže u realizaciji njihovih projekata i da to može da obezbedi dobru razvojnu šansu, ne samo za mlade, već i sve ostale građane.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Nakon manifestacije "Opens Day" u samom centru grada, te otvaranja prvog "Omladinskog kluba", a zatim i slanja detaljne aplikacije na više od 200 stranica doneta je i ova istorijska odluka za Novi Sad. Koordinator Inicijative OPENS Vukašin Grozdanović, tom prilikom rekao je da je većina ciljeva koji su postavljeni na početku procesa kandidature, tokom nepunih godinu dana i ispunjena.

- Pokazali smo da kada smo zajedno i kada radimo zajedn sa donosiocima odluka u gradu možemo da napravimo bolju atmosferu i veće mogućnosti za mlade u Novom Sadu – istakao je Vukašin Grozdanović.

Kandidatura Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je bila svojevrsni poziv mladima da se aktivno uključe u sopstveni razvoj i izgradnju sopstvene nezavisnosti, a zato je moto kandidature bio "Opening doors".

EXIT Fondacija čestitala je svim mladima Novog Sada, ali i cele zemlje i regiona titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.

Foto: Promo/Exit Foto: Promo/Exit

"Ovo je veliki uspeh za naš grad da u samo jednoj godini postane Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. Time se Novi Sad, uz to što je domaćin jednog od vodećih evropskih festivala i definitivno pozicionirao kao nezaobilazna destinacija u Evropi.

Ponosni smo na činjenicu da je EXIT Fondacija inicirala i vodila kandidaturu za Omladinsku prestonicu Evrope, ali još ponosniji na omladinske organizacije Novog Sada, koje su nastavile započet proces i doneli nam svima još jednu veliku pobedu! Posebne čestitke zato idu organizacionom timu OPENS-a koji je upornošću, inovativnošću i kreativnošću pokazao kako se bori za svoj grad!"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA