ĐULIJANI PORUČIO DA NIJE LOBISTA, već da ima brojne prijatelje širom sveta (FOTO)

Ukoliko Ðulijani bude nominovan za poziciju državnog sekretara u Trampovoj administraciji, moraće da objasni svoje finansije, kao što je to uradio tokom predsedničke kampanje 2007

  • 58

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Ðulijani, jedan od najozbiljnijih kandidata za državnog sekretara SAD u administraciji izabranog predsednika Donalda Trampa, negirao je da je lobirao za bilo čije interese, strane ili neke druge, ali je istakao da prijatelje ima širom sveta.

TRAMP MOŽDA ODVEDE KLINTONOVU NA SUD: Potpredsednik Donaldovog tranzicionog tima o krivičnom gonjenju Hilari

AP, naime, piše danas da Ðulijanijev rad u inostranstvu komplikuje njegovu kandidaturu za tu visku poziciju.

Agencija tvrdi da je on savetovao strane političare i radio za firme, koje se bave lobiranjem i bezbednošću, a čiji su klijenti imali "komplikovane odnose" sa američkom vladom.

Kao primer, agencija navodi da je Hilari Klinton, kao državna sekretarka SAD, bila zabrinuta nakon Ðulijanijevog odlaska u Beograd, gde je bio gost Srpske napredne stranke aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, tokom predizborne kampanje 2012.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Ovo je nečuveno - napisala je Klinton u i-mejlu u aprilu 2012. nakon što joj je njena tadašnja šefica osoblja Šeril Mils prosledila kopiju teksta AP o sastanku Ðulijanija sa funkcionerima SNS.

Ističe se činjenica da je ta stranka na tim izborima odnela ubeđivu pobedu. Napominje se doduše da Ðulijani nije registrovan kao lobista u američkoj vladi.

Ipak, ukazuje se da je on u inostranstvu delovao kao konsultant za bezbednost i povremeni politički savetnik iako su njegove akcije ponekad nastojale da utiču na američku politiku.

Ðulijani, pak, u nedavnom intervjuu Njujork Tajmsu kaže da ima prijatelje širom sveta i da to nije ništa novo za njega.

- Ovo nije nova stvar za mene. Kada postanete gradonačelnik, postanete zainteresovani za stranu politiku. Kada sam otišao, moj glavni rad bio je usredsređen na pravo i bezbednost širom sveta - rekao je u utorak Ðulijani.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Agencija podseća da je veći deo ove godine Ðulijani radio kao viši savetnik i šef odeljenja za sajberbezbednost i upravljanje kriznim situacijama u lobiranju za međunarodnu pravnu firmu Grinberg Traurig i napominje da su za vreme njegovog angažovanja advokati te firme radili za brojne strane klijente, uključujući turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Među njima je i beloruska firma za proizvodnju potaša, koju je nekoliko američkih senatora osumnjičilo za izbegavanje sankcija Ministarstva finansija SAD.

Klijenti su, istovremeno, bili meksička agencija za poljoprivredu, libijski trust mozgova, vlade Paname i Istočnog Timora i iračka federalna jedinica Južni Kurdistan, navodi agencija pozivajući se na izveštaje federalnog agenta podnetim Ministarstvu pravde SAD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ðulijani je, navodi AP, od kraja 2005. do početka 2007. godine, napisao više od 100 plaćenih govora, a većinu je navodno naplatio po 100.000 dolara naftnim kompanijama, investicionim bankama i firmama na Volstritu.

Agencija stoga smatra da, ukoliko Ðulijani bude nominovan za poziciju državnog sekretara u Trampovoj administraciji, moraće da objasni svoje finansije, kao što je to uradio tokom predsedničke kampanje 2007.

Podseća se da je tokom te kampanje podneo dokumentaciju koja je ukazivala na to da je Ðulijani već bio multimilioner sa imovinom vrednom između 18 i 70 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    17. novembar 2016 | 13:41

    Verujem da će Vučićevo prijateljstvo sa Đulijanijem doprineti jačanju saradnje naše zemlje sa SAD.

  • mala

    17. novembar 2016 | 18:18

    Verujem da ce Vucicevo prijateljstvo sa Đulijanijem doprineti jacanju saradnje sa SAD.

  • ikaDjo

    17. novembar 2016 | 12:26

    Djulijani je mnogo puta dokazao da postuje nasu zemlju i da je nas iskreni prijatelj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA