≫ 

SRBIJU ČEKA NAJVEĆA REFORMA ŠKOLSTVA U ISTORIJI: Osnovna škola neće više trajati 8 godina!

Osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa, po tri razreda

  • 18

Na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti čuo se i predlog da osnovna škola traje devet godina. Prema tom predlogu, sadašnji predškolci bili bi prvaci, a celo osnovno školovanje odvijalo bi se u tri ciklusa po tri razreda.

 

Ako ima 1.500 evra, posao će moći da radi bilo ko sa diplomom: SRBIJA DOBIJA NOVO ZANIMANJE!

 

Osnovna škola trebalo bi da traje devet, umesto sadašnjih osam godina. Deci se ne bi dodavala godina školovanja, već bi se sadašnje predškolsko računalo kao prvi razred.

 

Osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa, po tri razreda. Ovo je pravac u kojem bi mogla da se reformiše osnovna škola.

 

Bilo je argumenata i za i protiv uvođenja ovog modela, koji nije pomenut u nacionalnoj strategiji razvoja obrazovanja.

 

Dilema je bila i ko bi izgubio i ko dobio - nastavnici ili učitelji. Da li bi učitelji predavali u četiri i po ili u pet razreda. Pomenuto je da bi period od 4. do 6. razreda bio kombinacija predmetne i razredne nastave.

 

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio je da ovo ne bi bila mala, nego revolucionarna promena.

 

- Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri. Za poslednjih 20 do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju - rekao je Lipkovski.

 

Naveo je i da je nužno da se izdvajanje za nauku sa tri poveća na šest odsto BDP-a, a prema njegovom mišljenju, neophodno je uvesti i jednosmenski rad u školama.

 

(Telegraf.rs/eVršac.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TANJA

    17. novembar 2016 | 13:33

    Svaka reforma sve gora.I sta ce dobiti time sto ce sad osnov.skola trajati 9 god.odnosno nije predskolsko nego prvi razred.Nije sija nego vrat.Sto lepo ne preposu sve is drzava gde skolstvo savrseno funkcionise.Dta vise izmisljaju toplu vodu.Te nema ocena u prvom razredu,te uvide veronauku i gradjansko a neocenjuju samo opterecuju brojem casova decu,te neki glupi izborni predmet...Skolstvo je nekad bilo odlicno.Nismo imali te gluposti ali smo imali razne sekcije koj je bio talentovan i ko je zeleo mogao je da ide i imali smo dodatnu nastavu za one napredne djeke i dopunsku za one kojima je trebala pomoc d nesto savladaju.I sve je savrseno funkcionisalo e onda su krenule i poceo je sunovrat skolstva.Sad se vise ne zna ko je djak a ko profesor.O disciplini i o realnom ocenjivanju necu ni da pricam.Bruka.

  • Crni

    17. novembar 2016 | 13:35

    Da li mozete da objavite ime i obrazovanje Coveka koji zeli da sve menja.....Bas me zanima koji je to uceni covek....

  • Tamara

    17. novembar 2016 | 13:45

    Da li ce deca imati onda predskolsko ili ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA