≫ 

NIKAD OTKRIVENA ISTINA: Kako je Dobrica Ćosić pokušao da izvrši samoubistvo

Darko Hudelist je svojevremeno proveo nekoliko godina u Beogradu, a centralno mesto u njegovim istraživanjima zauzimali su upravo razgovori sa Dobricom Ćosićem

  • 15

Smrt Dobrice Ćosića, koga mnogi smatraju ocem nacije, 2014. godine odjeknula je kao nacionalna tragedija. Dok su jedni posle njegove smrti sumirali njegov politički angažman, drugi su podsećali naciju na njegov bogat književni opus koji nijednom ljubitelju romana nije mogao da promakne.

U novom broju "Nedeljnika" jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara Darko Hudelist priča o životu Dobrice Ćosića ali i ekskluzivno otkriva Ćosićevu mračnu tajnu - poriv za samoubistvom.

ZBOG OVOGA GA SRBI ZOVU OTAC NACIJE: Naježićete se kada vidite šta je Dobrica Ćosić ostavio da se objavi posle njegove smrti!

"Ja sam mislio da se obesim. Jer, toga dana se u mom rodnom selu, Velikoj Drenovi, obesio jedan seljak, za topolu na obali Morave. I onda sam ja išao da vidim njega kako visi. Još pre nego što je na to mesto došla policija, žandarmerija. Selom se odjedanput proneo glas da se jedan čovek obesio.

"Mislim da se zvao Dule. 'Dule se obesio u topoljaku!'"; ljudi su uzbuđeno govorili. I onda smo mi išli da to gledamo. I ja sam to gledao. Interesovao me je način na koji se taj čovek obesio. Video sam kako je vezao konopče za granu, visoku, kako se popeo, a posebnu sam pažnju posvetio tehnici uz pomoć koje se obesio. Moraš dobro da zavežeš konopac i onda da skočiš.

Foto: Wikipedia/V.boar Foto: Wikipedia/V.boar

"Ako se prekine ovaj pršljen (Dobrica mi je na svom telu tačno pokazao koji), odmah je gotovo", piše jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara Darko Hudelist .

Darko Hudelist je svojevremeno proveo nekoliko godina u Beogradu (iz čega je nastala knjiga Moj beogradski dnevnik), a centralno mesto u njegovim istraživanjima o srpsko-hrvatskim odnosima zauzimali su upravo razgovori sa Dobricom Ćosićem. Hudelist i Ćosić su se vremenom zbližili, što je ovom novinaru otvorilo put u skrivene tajne koje je "otac nacije" ponekad čuvao i od sebe.

Hudelist je u tekstu ekskluzivno pisanom za novi Nedeljnik, koji je na kioscima od četvrtka 17. novembra, zabeležio da njih dvojica u brojnim razgovorima, počevši od prelomnog, vođenog 13. februara 2008, pa nadalje, više nisu imali dilemu o čemu će zapravo razgovarati.

To više nije bio ni tzv. Londonski ugovor iz 1915, ni Memorandum SANU, ni njegovi odlasci u Primošten i saradnja s Jovanom Raškovićem, ni rat u Bosni devedesetih, ni nešto peto, šesto ili deseto (iako, naravno, ni to nismo zanemarili), nego on sam, Dobrica Ćosić, sa svojom izuzetno kompleksnom strukturom ličnosti kao i s ishodišnim upitnikom njegovog života: zašto je postao (ekstremni) pesimista i zašto je u određenim trenucima, razdobljima ili situacijama taj fundamentalni pesimizam, ugrađen u temelje njegovog karaktera, kulminirao intenzivnim razmišljanjima o samoubistvu - piše Hudelist.

Suicidalne misli su Ćosića, piše Hudelist, proganjale i nakon razmišljanja o bešenju, a uz ostalo, bio je opsednut idejom da skoči u reku Moravu.

Printskrin: Nedeljnik Printskrin: Nedeljnik

- Zaista sam mislio da se utopim u svojoj zavičajnoj reci Moravi. Ali nisam bio siguran - možda ću da isplivam. Osim toga, gde da nađem taj vir koji će me poneti u dubinu vode? I kako da to učinim, možda da stavim kamen oko vrata? Svašta mi je padalo na pamet. Nagomilalo se jedno neraspoloženje u meni, nezadovoljstvo samim sobom - govorio je Ćosić Hudelistu, koji je napomenuo da je "šutio i puštao Ćosića da govori".

- Koliko god sam bio iznenađen, pa i šokiran, ovom njegovom ispovešću, toliko sam je, na neki način, i očekivao. Da budem potpuno iskren, i sâm sam, posve promišljeno i namerno, potaknuo Ćosića da mi se na ovakav brutalan način otvori - priča Hudelist.

Nastavak priče pročitajte u novom broju Nedeljnika.

(Telegraf.rs/Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kamo sreće

    17. novembar 2016 | 12:57

    da se nikad ni rodio nije

  • Perica

    17. novembar 2016 | 13:03

    Dobrica Ćosić je najveća štetočina koju smo imali u svojoj istoriji.

  • Bole RS

    17. novembar 2016 | 13:32

    Uuuh, kud se neobjesi da nas sve muke postedis! Kakav otac nacije, sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA