Ante Gotovina dobio mesto u hrvatskoj vladi, postao novi savetnik za državnu bezbednost

Bivši haški optuženik će se baviti sistemom državne bezbednosti

  • 82

Bivši haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina imenovan je danas za posebnog savetnika potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, baviće se sistemom državne bezbednosti i taj posao će obavljati bez nadoknade.

>>> REPUBLIKA SRPSKA PODNELA KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV 16 HRVATSKIH GENERALA: Ako kroče na teritoriju BiH, biće uhapšeni?

Rešenje o imenovanju Gotovine je potpisao premijer Andrej Plenković uoči današnje sednice vlade u Vukovaru, a na predlog ministra Krstičevića i generalovog pristanka.

Gotovina će se, kako je preneo zagrbački Večernji list, baviti sistemom državne bezbednosti, koju razvija Krstičević, ali će biti i angažovan prema potrebi na drugim pitanjima vezanim za bezbednost.

Prema pravilima o zapošljavanju unutar vlade, Gotovina ima pravo na naknadu za tu funkciju, ali je on, kako se navodi, insistirao da taj posao obavlja bez finansijske naknade.

Prema rečima ministra odbrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažovanje bivših profesionalnih vojnika i oficira koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno da dorpinesu nacionalnoj bezbednosti i razvoju Oružanih snaga.

- To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne oficire, a to je sistem koji često koriste u razvijenim demokratijama zapadnog sveta - rekao je Krstičević, prenosi list.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno je podržao.

Krstičević očekuje da će Gotovina značajno doprineti konceptu pametnog upravljanja odbrambenim i sigurnosno-obaveštajnim sistemom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku vladu, makar i kao "spoljnog eksperta" pozdraviće, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    17. novembar 2016 | 17:51

    Pazite ovu recinicu: " to je sistem koji često koriste u razvijenim demokratijama zapadnog svijta" Stvarno ? A koliko je tih oficira protjeralo i pobilo svojih sugradjana u " razvijenim demokratijama"? Koliko se ja sjecam, u novijoj istoriji, ti oficiri iz "razvijenih demokratija" nisu ubijali svoj narod. Doduse, oni jesu bili zauzeti huskajuci nas jedne protiv drugih u bivsoj Jugi. Valjda to nekako isto dodje. Dobrodosli svi u "moderni fasizam" 21 vijeka!

  • tuka

    17. novembar 2016 | 17:22

    ovaj Krstičević je veći srbin od svih nas u srbiji, da je pravi hrvat verivatnoo bi se prezivao Križević. "– To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne oficire, a to je sistem koji često koriste u razvijenim demokratijama zapadnog sveta – rekao je Krstičević, prenosi list." dobar vam je taj sistem

  • ?

    17. novembar 2016 | 17:08

    Ratni profiteri... Nije im dosta. Ista priča kao kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA