PONOVO SE BUDI HERCEG BOSNA: Hrvati nikad nisu bili glasniji, BiH strepi (VIDEO)

Po celom Mostaru su danas na više mesta istaknute hrvatske zastave, a automobil sa razglasom kružio je gradom i čestitao godišnjicu Herceg-Bosne, što ranijih godina nije bio slučaj

  • 21

Nizom političkih manifestacija, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, u Mostaru i u Grudama se obeležava 25. godišnjica od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koja je kasnije prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

MUSLIMANSKA PORODICA OBNAVLJA PRAVOSLAVNU CRKVU: Naši prijatelji Srbi nisu više tu, a ova ruševina iza je njihova svetinja

U Mostaru je u podne održano okupljanje nekadašnjih ministara iz sastava Vlade samoproglašene Herceg-Bosne, koja je ugašena nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 1994. godine. Sa skupa je pročitano pozdravno pismo članovima Vlade Herceg-Bosne, koji se nalaze u Hagu i u pritvoru u Zagrebu.

- Smatramo da su ključne inkriminacije iz optužnice protiv vas, a pre svega inkriminacija udruženog zločinačkog poduhvata, činjenično potpuno neutemeljene. One u krajnjoj instanci impliciraju krivicu čitavog hrvatskog naroda zbog samoorganizovane odbrane - navodi se u pismu koje je pročitao član ratne vlasti Herceg-Bosne Željko Obradović.

Takođe, u Mostaru su bivši zvaničnici Herceg-Bosne zatražili da predstavnici tri konstitutivna naroda počnu pregovore o uređenju BiH na načelima federalizma i decentralizacije, sa ciljem uspostavljanja ravnopravnosti Hrvata.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog Sabora biće održana svečana akademija i položeni venci na spomenik poginulim hrvatskim borcima.

U isto vreme i u Grudama, gde je 1991. godine proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, položeno je cveće na grob prvog predsednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Mate Bobana, a održana je i svečana sednica Opštinskog veća Grude.

Podsetimo, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna formirana je 18. novembra 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, privredna i područna celina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. avgusta 1993. nastala Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH. Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda.

(Telegraf.rs/ izvor: Slobodna Evropa, nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Distrikt

    18. novembar 2016 | 16:49

    A ne, ne gospodo.. Nema više nazad! Sad ste u Federaciji. Nema izlaska. Ko vam je kriv što ste vezali zastave s njima '94?

  • Maki

    18. novembar 2016 | 17:12

    Vise strepi Rep. Srpska je bi Hrvatima pripao dobar deo koridora uz Savu cime bi bila presecena direktna i najkraca veza Beograda I Banja Luke.

  • Putin R.S

    18. novembar 2016 | 19:39

    Ustase huska neka zapadna sila. Izgleda da im nije bilo dosta rata i krvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA