VOJSKA SRBIJE: Uz 13 pravoslavnih sveštenika po jedan kapelan i imam

Broj sveštenika se određuje na osnovu broja prijavljenih vernika tako da ako je, na primer, broj prijavljenih vernika jedne veroispovesti od 100 do 500, versku službu obavljaće jedan vojni sveštenik

  • 0

U toku su pripreme za objavljivanje konkursa za prijem u Vojsku Srbije prve grupe vojnih sveštenika, 13 pravoslavnih i po jednog kapelana i imama, rečeno je u Ministarsvu odbrane.

Planirano je da trojica njih budu u činu kapetana, petorica u činu poručnika, a sedmorica u činu potporučnika, izjavio je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

On je istakao da se u narednim mesecima očekuje operacionalizacija ovog važnog posla, "čime se na jedan adekvatan način vraća i tradicija u našu vojsku".

Verska služba vojnih sveštenika u Srbiji je prvi put zakonski uređena 1839. godine, da bi 24. marta prošle godine Vlada Srbije usvojila Uredbu o vršenju verske službe u oružnim snagama.

Potom je ministar odbrane Dragan Šutanovac o tome potpisao sporazume sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica da bi zatim novim Pravilom službe omogućena primena u praksi tih sporazuma.

Vojni sveštenici, u zavisnosti od toga kojoj verskoj zajednici pripadaju, mogu biti vojni sveštenik, vojni kapelan, vojni imam ili vojni rabin imaće duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju.

Oni će biti savetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Broj sveštenika se određuje na osnovu broja prijavljenih vernika tako da ako je, na primer, broj prijavljenih vernika jedne veroispovesti od 100 do 500, versku službu obavljaće jedan vojni sveštenik, a ako je taj broj između 500 i 1.000 predviđena su dva formacijska mesta.

Uvođenje vojnih sveštenika, odnosno verskih službenika u oružane snage urađeno je u skladu sa srpskom tradicijom ali i poštovanju iskustava najrazvijenih armija sveta.

Vojni sveštenici u srpskoj vojsci imaju dugu tradiciju, do 1918. u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA