POSLEDNJE ZBOGOM PUTINA I OBAME: Hladno rukovanje i pogled sa strane (FOTO) (VIDEO)

Iako su se dogovorili šta treba da urade u narednom periodu, nijedan nije bio preterano oduševljen zbog ovog susreta

  • 4

Na samitu APEK-a u Peruu Barak Obama i Vladimir Putin hladno su se pozdravili prilikom susreta. Najveće svetske vođe jedva da su se i pogledale dok su se rukovali.

Obama i Putin "razmenili par reči"

Razgovarali su o konfrilktu u Siriji, par minuta pre nego što su započeli ekonomsku diskusiju na samitu u Peruu.

- Predsednici su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što nikakav napredak nije učinjen po pitanju Ukrajine. Složili su se da pokušaju da do kraja Obaminog mandata nađu rešenje za konflikt u Siriji. Takođe su se dogovorili da Sergej Lavrov i Džon Keri nastave međusobnu komunikaciju - kazao je portparol ruskog predsednika Vladimir Peskov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navodno je Obama zatražio od Putina da poštuje obaveze koje je Rusija preuzela zaključenjem sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini, potpisanog u Minsku, a istakao je i posvećenost Vašingtona i njegovih saveznika poštovanju suvereniteta Ukrajine.

Iako su se dovorili šta treba da urade u narednom periodu, nijedan nije bio preterano oduševljen zbog ovog susreta, za koji mnogi stručnjaci kažu da je najverovatnije i njihov poslednji. Razgovor koji je trajao svega nekoliko minuta završili su kratkim i hladnim rukovanjem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je rekao da su prilikom ovog kratkog razgovora sumirali zajednički rad tokom proteklih godina. Često im nije bilo lako da razgovoraju, ali su oduvek međusobno uvažavali, kao i da su poštovali pozicije na kojima se nalaze. Putin je Obami poručio da je uvek dobrodošao u Rusiju.

Iz Bele kuće se nisu oglašavali povodom ovog razgovora predsednika Obame sa Putinom.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Smatra se da je susret bio ovako hladan zato što je ruski lider izrazio želju da razgovara sa Trampom kada on preuzme mesto predsednika.

Uzajamne simpatije Putina i Trampa su očigledne, a novi predsednik je jednom prilikom rekao da je "Putin više lider nego što je predsednik".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odnosi Moskve i Vašingtona na najnižoj su tački od završetka Hladnog rata zbog neslaganja o sukobima u Siriji i na istoku Ukrajine.

SAD su u subotu upozorile sirijsku vladu i Rusiju na eskalaciju sukoba u Alepu, čije istočne delove pod kontrolom pobunjenika poslednjih nedelju dana ponovo bombarduju ruske i sirijske snage.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Izvor:news.com.au/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    21. novembar 2016 | 21:48

    Ma shta ima amerika sa ukrajinom? Pa nije rusija srbija da moze svako pseto da je zapisha. Ovaj ofarbani treba na plantazu pamuka da se poshalje

  • Srpski komunista

    21. novembar 2016 | 23:19

    Hahaha drug Putin ih sve jednog po jednog ispraća u penziju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA