POSLE MNOGO GODINA: Uskoro 23 inovativna leka o trošku države

Poslednjih pet godina na listu nije stavljen nijedan inovativni lek

  • 2

U Republickom fondu za zdravstveno osiguranje od srede počinje potpisivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, cime ce se stvoriti uslovi da 18 lekova za odrasle i još pet za decu bude dostupno o trošku države, saznaje RTS.

OVA SRPKINJA SE PORODILA U ŠVAJCARSKOJ: Ništa lepše nisam doživela, dobila sam čak i šampanjac!

Poslednjih pet godina na listu nije stavljen nijedan inovativni lek, podseća RTS i navodi da je za stavljanje tih lekova na listu izdvojeno je skoro milijardu dinara, a odluku o prvoj grupi prioritetnih lekova donela je Lekarska komisija.

Nadležni najavljuju da ce u narednom periodu inovativni lekovi kontinuirano biti dodavani na pozitivnu listu.

Inovativni lekovi su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.

Udruženje proizvođača inovativnih lekova zatražilo je 10. novembra da se hitno otklone sve eventualne nejasnoće zbog kojih je odloženo zaključenje posebnih ugovora kojima se obezbeđuje izdavanje najsavremenijih lekova na teret RFZO.

Udruženje je podsetilo da je u oktobru ove godine postignut dogovor o sklapanju posebnih ugovora prema kojima bi posle dužeg niza godina 23 inovativna leka postala dostupna osiguranicima u Srbiji.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pacijent

    23. novembar 2016 | 06:12

    Na bioloskoj terapiji sam sedam godina.Terapije nema već šest meseci.Pišite o tome.

  • мама

    23. novembar 2016 | 07:49

    Иновативна ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA