Veto Bošnjaka na Zakon o Danu RS bez podrške

Klub Bošnjaka 2. novembra stavio je veto na Zakon o Danu Srpske, navodeći da za njih 9. januar kao praznik, nikada neće biti prihvatljiv

  • 15

Veće naroda Republike Srpske nije prihvatilo veto Kluba Bošnjaka o Zakonu o Danu Republike Srpske, prenosi RTRS.

Dan Republike Srpske proglašen neustavnim

Ustavni sud BiH danas odlučuje o Danu republike u RS

Predsedavajuća Veća naroda Nada Tešanović rekla je novinarima da će sednica Zajedničke komisije Veća naroda i Narodne skupštine Srpske biti održana 29. novembra.

Potpredsedavajući Veća naroda iz reda Bošnjaka Kemo Čamdžija rekao je da se u članu dva ovog zakona navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike", te dodao da se "voljom građana ne može negirati volja konstitutivnih naroda".

Foto: Pixabay, S. Pikula, Wikimedia Foto: Pixabay, S. Pikula, Wikimedia

On je naveo i da je Ustavni sud BiH doneo presudu da 9. januar nije prihvatljiv kao Dan Republike Srpske i da je Narodna skupština Srpske donoseći taj zakon prekršila odluku Ustavnog suda BiH.

Čamdžija je rekao i da je neprihvatljiv zaključak kojim se određuje da "ko želi može da radi na taj dan, jer to pokazuje da je zakon oktroisan".

Predsednik Kluba delegata srpskog naroda u Veću naroda Pero Petrović rekao je da u objašnjenju kluba Bošnjaka ima niz nelogičnosti, kao što je to da "9. januar nije prihvatljiv, bez obzira na to šta gradani Srpske mislili o tome".

Tanjug/Aleksanadar Stojanović Tanjug/Aleksanadar Stojanović

"Sama ta rečenica da se ne prihvata mišljenje građana govori o nelogičnosti obrazloženja", ukazuje Petrović.

Klub Bošnjaka 2. novembra stavio je veto na Zakon o Danu Srpske, navodeći da za njih 9. januar kao praznik, nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština 25. oktobra na posebnoj sednici, usvojila je Zakon o Danu Republike Srpske, prema kojem 9. januar ostaje Dan Republike, ali kao sekularni praznik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    23. novembar 2016 | 19:46

    Ne treba ih ni pitati....nisu ni oni nas devedesetih...kako oni sami nama kazu..."ako im se ne svidja put pod noge"...zivio 9.januar Dan Republike...

  • Sloba

    23. novembar 2016 | 20:24

    Ako imaju pravo veta onda se to mora postovati. Sta onda predstavlja Vece naroda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA