POJAČAN NADZOR U SRBIJI ZBOG PTIČJEG GRIPA: Virus se ne prenosi na ljude

Srbija proširila pograničnu zonu zaštite na našoj teritoriji i pojačala mere nadzora nad diviljim i domaćim pticama

  • 2

Virus ptičjeg gripa (H5N8) koji je je konstatovan u većini evropskih zemalja, ne može se preneti na ljude, izjavio je danas direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović dodajući da je Srbija pojačala mere nadzora kako se ne bi preneo i na našu teritoriju.

NOVI PTIČJI GRIP SVE BLIŽI SRBIJI: Imamo nove podatke!

- Virus je konstatovan u većini evropskih zemalja, od Irana do Irske, u celoj Evropi ima slučajeva kod divljih ptica, a u dve zemlje, Mađarskoj i Nemačkoj, konstatovani su slučajevi zaraze i na farmama -  rekao je Petrović.

On je gostujući na RTS-u kazao da je Srbija proširila pograničnu zonu zaštite na našoj teritoriji i pojačala mere nadzora nad diviljim i domaćim pticama.

- Jedna od mera je nadzor, a druga je zaštita vlasnika životinja. Svi moraju da budu upozoreni i već smo na sajtu objavili vodič i uputstvo za vlasnike životinja i veterinare, kako mogu da zaštite svoja jata od infiriciranja - rekao je Petrović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SMRTONOSNI GRIP OPET NADOMAK SRBIJE: U Mađarskoj zbog njega ubijaju 9.000 ćurki

On je objasnio da se, ako se to ipak desi, mora uništiti celokupno zaraženo jato, kao i da se na zaraženoj farmi sve uništava da se ne bi širio virus, iako nije opasan za ljude.

Petrović je naglasio da virus ne može da se prenese na ljude čak ni u slučaju direktnog kontakta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA