NOVI GRIP DOLEĆE IZ MAĐARSKE: Ptice ne mogu da se zaustave, ali imamo plan na granicama

- Mogućnost prenošenja virusa unutar zaražene zone je realna, kao i prenošenje u područja koja su u njenoj neposrednoj blizini - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

  • 2

Postoji realna opasnot da se ptičji grip H5N8, koji se pojavio u Austriji, Nemačkoj i većini evrospkih zemalja, u Srbiju prenese iz Mađarske gde je takođe registrovan, saznaje Telegraf u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

NOVI PTIČJI GRIP SVE BLIŽI SRBIJI: Imamo nove podatke!

Kako saznajemo, u Mađarskoj postoji nekoliko zaraženih zona u kojima hara ovaj virus, a jedna od njih je tik uz našu zemlju odakle nam veoma lako mogu doći zaražene ptice.  

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštitne životne sredine ističu da je zbog toga Srbija uvela mere pojačanog nadzora u pograničnom delu sa Mađarskom

- Virus avijarne influence se najčešće prenosi preko divljih migratornih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti rezervoari zaraze bez vidljivih simptoma. U Mađarskoj postoji nekoliko zaraženih zona, od kojih je jedna blizu granice sa Srbijom. Mogućnost prenošenja virusa unutar zaražene zone je realna, kao i prenošenje virusa putem divljih ptica u područja koja su u njenoj neposrednoj blizini. Zbog toga je Srbija uvela mere pojačanog nadzora u pograničnom delu sa Mađarskom - objašnjavaju za Telegraf.rs u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

POJAČAN NADZOR U SRBIJI ZBOG PTIČJEG GRIPA: Virus se ne prenosi na ljude

Osnovne preventivne mere, kako navode, su sprečavanje kontakta između domaće živine i divljih ptica, kontrolisanje zdravstvenog stanja i sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora u rizičnim područjima sa vodenim površinama. Takođe, uzgajivači živine moraju sprovoditi opšte biosigurnosne mere kako bi onemogućili unošenje virusa u objekte sa živinom. S tim u vezi, veterinari na terenu i epizootiolozi, konstantno edukuju vlasnike živine o ovoj bolesti, zaštiti i merama koje bi trebalo da preduzmu u slučaju da se pojavi oboljenje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ZARAŽENI LABUDOVI DONELI OPASNI TIP PTIČJEG GRIPA: Stigli su do Austrije i Hrvatske!

U Mađarskoj je ptičji grip otkriven početkom novembra na jednog živinarskoj farmi na istoku zemlje. Posle toga je otkriven u Nemačkoj a zatim i u Austriji. Sve ove zemlje izvoze kod nas, međutim, u nadležnom ministarstvu tvrde da iz ovih zemalja nije bilo uvoza živinskog mesa i jaja:

- Iz regije u kojoj je proglašen ptičji grip nije bilo uvoza. Što se tiče prodaje ovih proizvoda na pijacama, u okviru redovnih kontrola bezbednosti hrane veterinarska inspekcija na pijacama kontroliše i meso živine i jaja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zbog realne pretnje da se ptičji grip pojavi i u Srbiji,  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede formirala je lokalne i regionalne centre kako bi se pratila situacija. Srećom, ovaj virus ne može da se prenese na ljude čak ni u direktnom kontaktu sa zaraženom živinom.

( Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale1971

    24. novembar 2016 | 17:08

    Čemu ovoliko buke oko ničega?

  • Ildi Kiss

    24. novembar 2016 | 17:13

    Postovani.... Da budemo tacni pri informaciji. Dozvolite da korigujem. Grip se prvo pojavio u NEMACKOJ na teritoriji Schleswig-Holstein blizu Danske ! Krive su ptice selice koje prenose grip. Tako je dostigla u Mađarsku i verovatno se siri i dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA