Filmovi koje ne smete da propustite na 22. Festivalu autorskog filma!

Filmovi koji se takmiče su: Sijeranevada, Akvarijus, Album, Svi severni gradovi, Sirovo, Ornitolog, Srca sa ožiljcima, Između, Ostani uspravan, Sudar, Zovem se Nero i Boris bez Beatris

  • 0

Program 22. Festivala autorskog filma ove godine čine osamdeset i jedno filmsko ostvarenje, dok glavni, takmičarski program donosi dvadeset dva ostvarenja od kojih se dvanaest takmiči za Gran pri festivala "Aleksandar Saša Petrović".

Lav Dijaz i Kšištof Kješlovski na 22. FAF-U!

Članovi saveta 22. Festivala autorskog filma specijalno za čitaoce Telegrafa preporučuju filmove koje ne smete propustiti na ovogodišnjem festivalu.

Srdan Golubović, predsednik saveta 22. Festivala autorskog filma, preporučuje:

1. Neukroćeno - Divlje, senzualno, hrabro, oslobođeno i poetično istraživanje seksualnosti i smrti. Izuzetno delo jednog od najzanimljivih reditelja današnjice.

2. Matura - Film o moralnom padu, bez kočnice i kraja. Hičkokovski napet, surov i tačan portret istočnoevropske stvarnosti.

3. Sweet Movie -Film Dušana Makavejeva iz 1974. Najradikalnije i najneobičnije ostvarenje jednog od najhrabrijih, najslobodnijih i najinovativnijih reditelja evropskog filma. Poetska drama apsurda i esej o ljudskoj slobodi.

4. Kaili Bluz - Vizuelno briljantno, tajnovito i traumatično putovanje junaka kroz sopstvenu prošlost. Izuzetan debitantski film iz programa Bande a Part.

5. Akvarijus - Tihi film o besu. Intimni portret savremenog brazilskog društva, film o “dolasku varvara” i nestajanju jednog sveta. Stefan Arsenijević, kopredsednik saveta 22. Festivala autorskog filma, preporučuje filmove koje ne smete propustiti na ovogodišnjem festivalu Umetnički direktor festivala.

Foto: Promo Foto: Promo

Umetnički direktor festivala Srđan Vučinić, preporučuje:

1. Neukroćeno - Pseudo- SF, zapravo vanserijski esej o ljudskoj prirodi, na tragu Frojdovih studija o Idu.

2. Akvarijus - Poetska saga o savremenom Brazilu, data kroz život i borbu jedne nesvakidašnje žene, i jedinstvena Sonja Braga u glavnoj ulozi.

3. Album - Zaošijanošću, apsurdom i groteskom do skrivanih istina i društvenih tabua - nova energija turskog i evropskog autorskog filma.

4. Između - Povratak empatije, ženske tananosti i emocije u savremeni autorski film.

5. Sudar - Rediteljski maestralno vođenje priče u mikoroprostoru policijske marice, slika egipatskog društva u 20 m1.

Direktor festivala, Igor Stanković preporučuje:

1. Žena koja je otišla - Ovogodišnji dobitnik venecijanskog "Zlatnog lava", četvoročasovni film koji prikazuje ljudsku okrutnost, apsurd i bedu nacije, jedan od onih filmova u kojima svaki prelaz prouzrokuje šok.

2. Gimme Danger - Priča o bendu The Stooges, jednom od najvećih rokenrol sastava svih vremena i podsetnik za sve one koji su zaboravili šta je taj bend značio.

3. Sirovo - Vešto napisan, impresivan, očaravajući i ekspresivni film, koji se služi elementima horor filmova da bi dočarao samoću i seksualnost jedne tinejdžerke.

4. Zoem se Nero - Intezivno bioskopsko iskustvo koji analizira fenomen vojnika i dobijanja "zelenih karti".

5. Matura - Majstor kratke drame, Munđiu predstavlja nam maestralan i kompleksan film o moralnoj težini i izborima koji ljudi prave dok traže svoj put. Inspirisan njegovim životnim položajem i fokusom na roditeljstvo.

Stefan Arsenijević, kopredsednik saveta 22. Festivala autorskog filma, preporučuje:

1.  Toni Erdman – retko koji autorski film u poslednje vreme je uspeo da bude toliko duhovit, slobodan i neočekivan, a da pri tom gađa u srce egzistencijalističke krize u savremenom svetu.

2. Ja, Danijel Blejk – klasični Ken Louč deluje da nikad nije bio aktuelniji u tretmanu priča poniženih pripadnika poštene radničke klase.

3. Matura – Besprekoran, kako to samo Kristijan Munđiju može.

4. Album – falsifikovanje istorije na nivou jedne turske porodice koja želi bebu.

5. Tribute to Dresen – omaž jednom od najvećih i najposebnijih evropskih reditelja predstaviće izbor njegovih filmova od debitantskog do ostvarenja koja su osvajala nagrade u Kanu i Berlinu. Dresen će lično predstaviti svoj film "Na ćumur" i održati master klas. Ne propustite!

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA