≫ 

Da li znate šta je ZAVNOBIH? Ima veze sa današnjim obeležavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Iako je 25. novembar proglašen Danom državnosti ujedinjene BiH, obeležavaju ga samo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj je redovan radni dan

  • 59

Na današnji dan 1943. godine, na prvom zasedanju Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH) u Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je okarakterisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u Jugoslaviji.

Dodik: Neće Izetbegović određivati datum nastanka Republike Srpske

Zasedanje je počelo 25. novembra u 19 časova, a završeno je 26. novembra u četiri časa ujutru. Na zasedanju je bilo 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom sastanku Zavnobih je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti delovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili rezoluciju Zavnobih-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu da zastupaju i predstavljaju samo ZAVNOBIH i AVNOJ. Ovim aktima izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Predsednik Zavnobih-a bio je dr Vojislav Kecmanović, lekar iz Bijelinje.

Foto: avaz.ba Foto: avaz.ba

IZETBEGOVIĆ PRETI: Dodik će završiti kao Gadafi i Sadam!

U Mrkonjić Gradu danas se nalazi spomen-muzej prvom zasedanju ZAVNOBIH-a koji je simbol kulturnog i društvenog života grada, a otvoren je 27. novembra 1973. godune. Nakon oslobođenja 1945. godine Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu koji su bili njena obeležja sve do 1992. godine.

Ipak, i posle više od dve decenije od kako se rat završio polovina zemlje ne priznaje taj praznik. Iako je 25. novembar proglašen Danom državnosti ujedinjene BiH, obeležavaju ga samo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj je redovan radni dan.

Foto: Wikimedia/Micki Foto: Wikimedia/Micki

(Telegraf.rs / Izvor: byka.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    25. novembar 2016 | 14:15

    Hvala borcima protiv nemackog okupatora I za ravnopravnost. Ja ne zaboravljam, a drugima na dusu.

  • Stefan

    25. novembar 2016 | 15:19

    I Srbi bi trebali da obelezavaju ovaj dan,jer su antifasisticku borbu na teritoriji BiH(tadasnje NDH)izneli upravo Srbi,a ne neki koji su bili ustase ili balije,pa se onda prislepase posle 1943. kao nekakvi "antifasisti".

  • Mile

    25. novembar 2016 | 13:35

    Sramota da zvanicna RS ne slavi datum koji su stvarali I njihovi ocevi. Borba za slobodu protiv fasizma I za ravnopravnost ljudi ne bi trebalo da se tek tako zaboravi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA