Fijon puca na mesto predsednika Francuske, a ovo je njegov čvrsti stav o Kosovu

Republikanski kandidat u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije će se nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen

  • 4

Fransoa Fijon, favorit na unutarstranačkim izborima desnog centra za kandidata za budućeg predsednika Francuske smatra da je pitanje nezavisnosti Kosova bilo "diskutabilno".

SARKOZI UBEDLJIVO PORAŽEN: Neće biti kandidat za predsednika na izborima, Fijon i Žipe osvojili najviše glasova (FOTO)

- Ne odobravam okupaciju Krima kao što je i pitanje nezavisnosti Kosova bilo diskutabilno - rekao je Fijon na završnoj debati sa rivalom Alenom Žipeom, održanoj sinoć, preneli su francuski mediji.

Fijon, koji je ranije pozvao na bliže veze sa Rusijom i izrazio podršku sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, kako pokazuju rezultati ankete koju je sprovela kompanija Elab nakon debate, ima podršku 71 odsto konzervativnih glasača i glasača desnog centra koji smatraju da je bio ubedljiviji od Žipea.

Fijon, veliki poštovalac Margaret Tačer, 20. novembra je u prvom krugu unutarstranačkih izbora potukao Žipea, koji je dotad važio za favorita, i istisnuo iz trke bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija.

Drugi krug glasanja za kandidata Republikanaca biće održan u nedelju.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

AP navodi da će se republikanski kandidat u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

Fijon ima radikalni ekonomski reformski program, a tokom debate je izneo nameru da ukidanje 500.000 funkcionerskih radnih mesta do 2022. nadoknadi povećanjem radnog vremena sa 35 na 39 sati nedeljno.

- Svi moraju da učine napor, da rade više, a zarađuju malo manje - poručio je on, prenosi "Figaro".

Fijon je osvedočeni katolik, društveno konzervativan i otac petoro dece koji sa suprogom Velšankom živi u kući iz 12. veka.

Ipak, poznat je i kao ljubitelj auto trka i reforme slobodnog tržišta, navodi AFP.

Svojevremeno je glasao protiv zakona o istopolnim brakovima i najavljivao je da će se zalagati za njegovu izmenu. Kada je reč o abortusu, govorio je da se lično tome protivi, ali da neće menjati taj zakon.

- Moja savest je moja stvar - rekao je Fijon tokom debate.

U poređenju sa Žipeom, takođe ima tvrdokorniji stav o pitanjima identiteta i islama koji su dominirali kampanjom republikanaca nakon niza napada džihadista u Francuskoj.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Ne, Francuska nije multikulturalna zemlja. Francuska ima istoriju, jezik i kulturu koje su prirodno obogaćene spolja - rekao je Fijon.

Ruski mediji su ove nedelje opisivali Fijona kao "prijatelja Moskve" koji može da popravi odnose između dve zemlje koji su se pogoršali zbog pripajanja Krima Rusiji 2014. i ruske podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Bivši šef francuske diplomatije Bernar Kušner, koji je radio sa Fijonom, rekao je ove nedelje za AFP da Putina i Fijona vezuje "prijateljstvo i uzajamno razumevanje".

I dok smatra da Pariz treba da zadrži savezništvo sa Vašingtonom, Fijon se istovremeno zalaže za bliže veze sa Moskvom.

Takođe je u više navrata optuživao Evropu i Vašington za provociranje ruskog predsednika Vladimira Putina, i protivi se sankcijama EU prema Rusiji, navodi AFP.

Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    25. novembar 2016 | 17:42

    Bernar Kušner? Onaj ružni i odvratni?

  • Zule

    25. novembar 2016 | 17:09

    Sad se sjetili, ko fol, Kosovo je Srbija, Krim je Rusija!Tako je bilo, tako ce i biti!

  • Miodrag

    25. novembar 2016 | 18:07

    Ma svi oni prde u izbornoj kampanji. Videli smo i kod Trampa od koliko stvari je odstupio nakon što je izabran za Predsednika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA