≫ 

POLITIČKI VOĐA KAKAV SE JEDNOM RAĐA: Kastro preživeo 683 atentata, i nije voleo da se brije! (FOTO)

- Najbolja stvar koju možete učiniti sa kutijom cigara je pokloniti je neprijatelju - rekao je Kastro iako su za kubanske cigare čuli svi na svetu

  • 4
Li Kećang, Fidel Kastro Foto: Tanjug/AP

Dugovečni kubanski revolucionar Fidel Kastro preminuo je rano jutros u 91. godini, a postoje neke stvari o njemu koje su manje poznate.

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

1. Nije znao koliko tačno ima dece

Kastro je imao sedmoro dece, sina Fidel Kastra Diaza koga je dobio sa prvom suprugom Mirtom Dijaz Balart i ćerku Alinu Fernandez koju je dobio sa Natalijom Ruveltom, revolucionarkom iz njegovih redova. Petoricu sinova kojima svima imena počinju na slovo A je dobio u braku sa drugom suprugom Dalijom Sota.

Kada ga je pre nekoliko godina jedna novinarka pitala koliko ima dece, Kastro joj je odgovorio "imam celo pleme" i nasmejao se aludirajući na afere koje je imao i decu za koju verovatno i ne zna.

2. Od rođenog brata krio je porodicu

U svojoj knjizi "Dupli život Fidela Kastra"Kastrov bivši telohranitelj Huan Rejnaldo Sančez napisao je da se dugo nije znalo da Kastro ima petoricu sinova i da se oženio drugi put. Čak se u knjizi navodi da ni njegov rođeni brat Raul nije znao za njegov drugi brak i sinove do perioda dok nisu porasli.

Foto: Tanjug/AP/Cuban Governmen Foto: Tanjug/AP/Cuban Governmen

Sančez je čuvao Kastra 17 godina. U trenutku kada je zatražio da ode u penziju Kastro ga je navodno poslao u zatvor. Tek 2008. godine, Sančez je uspeo da ode u Ameriku gde je objavio knjigu.

Umro je drug Kastro: Trenutak u kojem brat saopštava da je Fidel preminuo (VIDEO)

3. Pre 30 godina ostavio je cigare

Iako je Kuba poznata po kubanskim cigarama, bivši predsednik već punih 30 godina ne uživa u njima.

- Najbolja stvar koju možete učiniti sa kutijom cigara je pokloniti je neprijatelju - rekao je Kastro na pitanje zašto je ostavio cigare,

4. Preživeo je silne atentate, a zamalo ga je ubila infekcija

Kastro je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju atentata koje je uspešno izbegao, čak 683 puta je izbegao pokušaje ubistva. Međutim tokom 2006. godine Kastro je morao da ide na operaciju - kolostomiju (tokom ovog zahvata se pacijentu ugrađuje kesa preko koje se pacijent prazni usled diisfunkcije debelog creva). Međutim, s obzirom na ozbiljnost zahvata i promene životnih navika koje bi nastupile, Kastro je to odbio. Tada je nastupila infekcija organa koja je mogla da ga košta života.

Foto: Tanjug/AP/Prensa Latina Foto: Tanjug/AP/Prensa Latina

Kolostomija je ipak izvršena ali je nakon toga Fidel na iznenađenje mnogih zaplakao.

- Plakao je kao malo dete, osećao se poniženo - rekla je jedna od medicinskih sestara.

Nakon te operacije, Kastra su 6 meseci hranili preko infuzije. Tokom tog perioda Fidel je izgubio 45 kilograma, a iste godine je predao predsedničko mesto svom bratu Raulu.

Ovo je, možda, poslednji put da vam se obraćam: Ovim rečima je Kastro najavio svoju smrt (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

5. Imao bradu jer ga je mrzelo da se brije

Iako je brada za mnoge odlika gerilskih boraca, za Kastra nije imala to značenje, već mu je kako je rekao ceo život lakše bilo da je pušta nego da se brije.

- Ako svaki dan izgubite 15 minuta na brijanje, to je skoro 5000 minuta godišnje. Radije bih to vreme potrošio na druge pametnije stvari - govorio je Kastro.

Takođe, nakon što je skinuo vojničku uniformu, Kastro je odlučio da ubuduće isključivo nosi trenerke jer odela ne podnosi a i trenerkama vešto skriva kolostomsku kesu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fidel Kastro, otac komunizma koji je promenio svet (FOTO)

6. Kastrov vanbračni sin živi u Havani

Kastro je bio poznat po brojnim aferama, pogotovo u periodu do 1959. godine.

Jedna novinarka je otkrila da Fidel u Havani ima sina po imenu Kiro koji je završio medicinu i koji se oženio sa lokalnom partijskom funkcionerkom. Niko ne zna njegovo poreklo a isto tako, ime Kirove majke se čuva u tajnosti.

Fidel ga nikada nije priznao.

(Telegraf.rs / Izvor: news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    26. novembar 2016 | 11:07

    Blago narodu koji ima takvog vodju koga krasi duh borbe za slobodu. Potomstvo takvog naroda ima na koga da se ugleda. Večna slava Fidelu Kastru i Ernesti Če Gevari.

  • Toma

    26. novembar 2016 | 14:16

    Ako je Fidel Kastro preziveo 683 atentata,sto je za Ginisovu knjigu rekorda,nije ni cudo sto je dlziveo diboku starost Njega je i Bog cuvao,jer se svim srcem borio za svoj narod do smrti!?

  • Uroš d'dorf

    26. novembar 2016 | 10:52

    Koliko ima dece od onih lepotica što su mu'drugovi'lovili po plažama kube?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA