≫ 

SVET ŽALI ZA KASTROM: Ovako se svetski zvaničnici opraštaju od kubanskog vođe (FOTO)

Svetski lideri i zvaničnici su izrazili svoje saučešće povodom smrti Fidela Kastra, bivšeg predsednika Kube i vođe kubanske revolucije

  • 5
Fidel Kastro Foto: Tanjug/AP/Cubadebate

Svetski lideri i zvaničnici su izrazili svoje saučešće povodom smrti Fidela Kastra, bivšeg predsednika Kube i vođe kubanske revolucije.

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

Putin: Kastro je "simbol jednog razdoblja"

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 90. godini, nazvavši ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta - napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Ovo je, možda, poslednji put da vam se obraćam: Ovim rečima je Kastro najavio svoju smrt (FOTO) (VIDEO)

Ruski predsednik je, izrazivši saučešće narodu i Vladi Kube povodom smrti vođe kubanske revolucije, istakao da je Fidel Kastro bio "iskren i pouzdan prijatelj Rusije".

Oland: Oličenje revolucije

Fidel Kastro bio "oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima", poručio je danas francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vesti o smrti kubanskog lidera.

Fidel Kastro je bio "oličenje kubanske revolucije, u nadi koju je ona probudila i u razočarenjima koje je izazvala", navodi se u saopštenju Olanda.

Predsednik Francuske je naveo da je Kastro za Kubance bio oličenje ponosa zbog odbacivanja strane dominacije.

Gorbačov: Kastro je umeo da ojača Kubu i da se odupre blokadi SAD

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov odao je danas priznanje ocu Kubanske revolucije.

Gorbačov je rekao da je Kastro umeo da "ojača" svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD.

"Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umeo je da povede svoju zemlju na put nezavisnog razvoja", rekao je poslednji lider SSSR-a, prenela je agencija Interfaks.

Saučešća predsednika Venecuele, Meksika, Indije

- Upućujem iskreno saučešće povodom smrti vođe revolucije i bivšeg predsednika Kube Fidela Kastra - napisao je Pranab Mukerdži, indijski predsednik, na svom "Tviter" nalogu.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto uputio je izraze saučešća.

- Fidel Kastro je bio prijatelj Meksika, doprineo je odnosima zasnovanim na poverenju, dijalogu i solidarnosti. Iskreno žalim zbog smrti Kastra, vođe revolucije, simbola 20. veka - napisao je Nijeto na "Tviteru", prenosi "Sputnjik".

Nikolas Maduro, predsednik Venecuele, istakao je da je u razgovoru sa aktuelnim predsednikom Kube Raulom Kastrom izrazio podršku i solidarnost sa svim Kubancima.

- Predsedniku Raulu Kastru preneo sam izraze podrške i saučešća povodom smrti komandanta Fidela Kastra - rekao je Maduro.

Predsednik Kine Si Ðinping rekao je danas da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

- Kastro će živeti zauvek - rekao je Si, povodom Kastrove smrti.

- Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga - rekao je Si u poruci koju je pročitao na početku noćnih vesti na glavnom državnom tv kanalu, prenosi AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toma

    26. novembar 2016 | 12:04

    I treba svet da zali za Kastrom.Pogotovo nasa zemlja?!Prvi se suprostavio velikim silama,zasto nas bombarduju!?

  • ljubo

    26. novembar 2016 | 12:56

    slava coveku koi je se odupro imperijalisticko-fasistickoj americi..ostace upamcen po tome..

  • Vojislav

    26. novembar 2016 | 15:57

    Poslednji iz plejade velikana nek ti je vecna slava komandante

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA