Ekstremisti iz Srbije ratuju u Iraku i Siriji, a onda se od zatvora brane potvrdama o školovanju

- Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati - naveo je Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti

  • 12

Estremisti koji iz naše zemlje odlaze u rat u Irak i Siriju pri povratku dobijaju dokument o tamošnjem školovanju, kako bi izbegli zatvorske kazne koje ih prema novom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu.

RUSI SVE OŠTRIJI U FINALNOJ BORBI PROTIV DŽIHADISTA: U brutalnom bombardovanju ubijeno više od 30 terorista!

To je za sutrašnju "Politiku" potvrdio Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koji dodaje da se 11 džihadista nedavno vratilo sa ratišta u pomenutim zemljama.

- Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati - naveo je Bečić.

Za onoga ko se borio na stranom ratištu zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora. Ako učestvuje u grupi, ceka ga kazna od jedne do osam godina robije. Za organizatore koji vrbuju buduće ratnike propisana kazna je od dve do 10 godina, podseća list.

- Još 2013. godine zabeležen je odlazak boraca na strana ratišta. Ove godine utvrđeno je da je iz naše zemlje otišlo nekoliko osoba - rekao je Bečić.

Ratnici sa KiM uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom odlaze zbog ideologije, piše list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stajic zoran

    28. novembar 2016 | 07:43

    Stavi ga u zatvor kao u Belorusiji pa nece vise.Ispitujte ga do besvesti

  • Albanac

    28. novembar 2016 | 06:00

    Ovdje u Balkan treba da se iskoristi isti tretman kao u USA, i oni ce da pricaju kao ptice na granu, mani se demokratskog ustupa nije za nas demokratija, Balkan je nazad 50 godina u demokratiju, strpi svi njih u zatvor, ako su u zatvoru nece nista lose desiti.

  • ???

    28. novembar 2016 | 01:41

    Neka idu.Nadam se da ce tamo bagru potamaniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA