≫ 

RUŠE PRAVOSLAVNU CRKVU IZ 1905. GODINE: Nema građevinsku dozvolu, koja u to vreme nije ni postojala (FOTO) (VIDEO)

Skandalozna odluka o rušenju crkve šokirala je mnoge, a postavlja se pitanje kako je uopšte moguće da se sadašnji zakon odnosi na bogomolju tako staru i napravljenu u vreme kada nisu postojale građevinske dozvole

  • 31

Građevinski inspektor za opštinu Lučani naredio je Crkvenoj opštini iz Viče u tom ataru da sruši obe crkve u zaseoku Glog.

MUSLIMANSKA PORODICA OBNAVLJA PRAVOSLAVNU CRKVU: Naši prijatelji Srbi nisu više tu, a ova ruševina iza je njihova svetinja (VIDEO)

S tim u vezi, narod u Gornjem Dragačevu ovih dana raspravlja čija se da poreći: božja ili inspektorova, prenosi današnje pisano izdanje "Politike".

Nadležni sveštenik Milun Stevanović kaže da se ne može oglasiti bez blagoslova episkopa žičkog.

- Opštinskim rešenjem, koje je 31. oktobra potpisao građevinski inspektor Zoran Krljančević, od Crkvene opštine Viča naređenjem se očekuje da u roku od 30 dana sruši objekte u Donjem Dupcu, crkvu i crkvu brvnaru u istoj porti, jer su ih „imenovani sagradili bez prethodno pribavljene građevinske dozvole od nadležnog organa opštine Lučani - piše u rešenju inspektora.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Inače, starija od ovih bogomolja (brvnara iz 1905) beše utemeljena kad u Srbiji nisu postojale ni građevinske dozvole ni opština Lučani, a prinovljena je 2008, dok je nova zidana 1988, a obe su posvećene Svetom aranđelu Mihailu.

OTKRILI SU SREDNJEVEKOVNU CRKVU KOD SREBRENICE: Na njenim temeljima pronašli su skelete i novac koji kriju tajnu (FOTO)

Inspektor kaže da naredbu sačinio na osnovu satelitskog snimka Geodetskog zavoda iz Beograda, dok Jovan Kovačević, načelnik Opštinske uprave u Lučanima, objašnjava da ovo nije nikakav specijalni napad na pravoslavne hramove u ovom delu stare Srbije.

- Nego je samo jedan korak u postupku priznavanja građevina koje danas još nemaju papire. I to po Zakonu o ozakonjenju svih objekata, ne samo verskih, izgrađenih bez dozvole. Sve opštine u Srbiji obavezne su da popišu nezakonito podignute građevine, i to do 27. novembra. Ako vlasnik nema građevinsku dozvolu inspektor, po rečenom Zakonu, obavezno donosi rešenje o rušenju, ali se to ne sprovodi dok ne bude doneto rešenje o ozakonjenju – kaže za Politiku Kovačević, inače rodom upravo iz Viče.

Prevedeno sa pravničkog na srpski: na teren mora da izađe geometar i premeri, drugi stručnjak sastaviće elaborat i onda se ište naknadna dozvola, kako to po Zakonu ide.

NAJTAJANSTVENIJA CRKVA U SRBIJI: Izgleda kao Drakulin zamak, niko ništa ne zna o njoj (FOTO)

U ovoj gori nema mnogo čeljadi, lakše je sresti zverku no iksana. U Gornjem Dupcu bejaše, o jesenjem jutru, otvorena krčma sa ukupno troje članova koji su, čast svakome, sakupili poprilično leta. Ali se ne boje zime jer su ispod šanka, bubnjari za leđima, složili tri metra hrastovine, iscepane na vreme. Pa će je, kad ovde osvoje metarski snegovi, u plehanu furunu ubacivati ko je najbliži.

- Zašto diraju crkvu, meni je potrebna da se pričestim i pomolim Bogu - reče Stanica Jovanović, koja drži ovaj planinski han.

Jedan od dvojice trenutnih gostiju na jutarnjoj kafi, Bogislav Stevanović, ceni da crkve ne bi trebalo dirati a drugi, Stonojle Radović, pripoveda da je u svoje doba radio u Guči kao mlinar, te saopštava posebno mišljenje:

- Pod jedan: država može da sruši tu crkvu, ali samo ako želi da napravi novu i bolju. Drugo: ako hoće neka vaseljena da mi pomogne ja bih se molio po vazdan, ali mi baš nešto ne ide od ruke, u mojih 86 godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs /Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M .A.

    28. novembar 2016 | 11:58

    Sramota Koje Srusi nece Dugo Ziviti Milion Posto.

  • luda drzava

    28. novembar 2016 | 12:11

    Ruse pravoslanu crkvu koja nema gradjevinsku dozvolu jer je napravljena pre 100 godina a onom muftiji tamo dole ne deriju nista da se ne bi naljutio.. E drzavo sram te bilo tvojih sadasnjih vladara prodanih dusa..!

  • Ko to tamo peva

    28. novembar 2016 | 13:04

    A ovi Siptari u Pristini jos nisu uspeli da sruse pravoslavnu crkvu.Ovi iz Lucana su zaista efikasniji od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA