≫ 

Formirana Unija albanskih opština u Tirani

Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo formirali Uniju albanskih opština

  • 12

Vekovna ideja Albanaca na Balkanu da žive u jednoj državi dobija konkretne obrise. Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo formirali su Uniju glavnih opština kojima rukovode Albanci u regionu, a ova asocijacija, navodi tiranska televizija Top čanal, ima za cilj stvaranje potrebnih mehanizama za međusobnu saradnju.

>>> ALBANCI BLIZU SAMOSTALNOSTI U CRNOJ GORI: Opština Tuzi postaje autonomna!

Pre nekoliko nedelja, gradonačelnik Tirane, Erjon Veliaj je primio gradonačelnike Prištine - Špenda Ahmetija, Tetova - Teutu Arifi, Ulcinja - Nazifa Cungu i Preševa -Šćiprima Arifija, a na tom sastanku je dogovoreno formiranje Unije.

Kako prenose mediji u Skoplju, prvi ljudi ovih pet gradova juče popodne su, uoči obeležavanja 28. novembra Dana nezavisnosti Albanija i dana njihove zastave, potpisali platformu o saradnji u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija.

- Uskoro ćemo stvoriti stabilnu mrežu gde ćemo jedni od drugih učiti iz iskustava, izjavio je gradonačelnik Tirane - Erjon Veliaj.

Na njegov poziv, gradonačelnici Prištine, Tetova, Ulcinja i Preševa ostali su u Tirani da zajedno proslave 28. novembar, Dan nezavisnosti Albanija i Dan zastave.

Formiranje Unije albanskih opština može se protumačiti i kao stvaranje “velike Albanije” na mala vrata, budući da Albanci u regionu i dalje sanjaju san o „velikoj Albaniji“.

Pošto je taj termin u poslednje vreme postao ozloglašen zbog toga što je to bio projekat nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata, kontroverzni albanski istoričar i političar Kočo Danaj ga je pre nekoliko godina „rebrendirao“ u projekat „prirodna Albanija“, koji bi osim matice, obuhvatao delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci.

Danaj je, šta više, još pre četiri godine zapretio da će izbiti Treći balkanski rat ako se ne ostavri ideja o ujedinjenju Albanaca u jednu teritoriju u okviru granica predviđenih aktom usvojenim na skupštini u Valoni 28. novembra 1912. godine, po kome bi „prirodna Albanija“ bila izgrađena na osnovu četiri osmanska vilajeta, sa stopostotnim albanskim življem i većinom od Preševa do Preveza, i od Drača do Skoplja.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbinizBosne

    28. novembar 2016 | 12:59

    Samo, Vojislav Seselj, sa svojom prosrpskom politikom moze da spasi Kosovo. Hrvati sanjaju NDH, Muslimani unitarnu BiH a mi Srbi se pravimo budale i odricemo svoga sna i ideje.

  • Profa

    28. novembar 2016 | 14:31

    Pocetak kraja albanaca kao nacije....ako nastave brzo ce da nestanu. Bas su poput bubasvaba...

  • MOMO

    28. novembar 2016 | 13:05

    De je bre premijer da nam objasni o čemu se radi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA