ZELENO JEZERO JE POCRVENELO: Pavići su šetali i ugledali veliku lokvu, ljudi u panici, strahuju od najgoreg! (VIDEO)

- Ovde bi hitno trebala na lice mesta da izađe stručna ekipa Hrvatskih voda, inspekcijske i druge odgovorne službe - kaže Ante

  • 3

Prava panika uhvatila je stanovnke Ričica u opštini Proložac, poznatog po akumulacijskom jezeru ili Zelenom jezeru. Naime, pre nedelju dana uočili su njegovo neobično zagađenje.

MISTERIJA SRPSKOG JEZERA: Po njemu plove čudna ostrva, za koja niko ne zna (FOTO)

- Ja sam još u četvrtak nazvao službu 112, jer jednostavno nisam znao koga pozvati kada sam video šta se dogodilo - kaže mr.sc. Ante Pavić, predsednik udruženja za očuvanje Hrvatskih voda i mora SLAP, koji se sasvim slučajno našo na kraćem odmoru u rodnom mestu.

Inače on radi za jednu veliku nemačku firmu koja se bavi otpadnim vodama.

- Šetao sam sa suprugom kraj jezera koje sada izgleda kao velika lokva jer su ga Hrvatske vode ispraznile još ovog leta za navodnjavanje Imotskog polja, a kiše koje su padale poslednjih dana uopšte nisu popravile vodostaj, tako da zaista izgleda tužno.

- I onda smo primetili ogromnu crvenu mrlju sa severoistočne strane jezera. Zapravo, to je bila gusta tečnost koja je obuhvatila veći deo jezera. Napravio sam fotografije, pa sam pokušao preko službe 112. Oni su vrlo ljubazno primili poziv, ali šta mogu oni da urade? Ništa - rekao je on.

Printskrin: Youtube/Robo Ricice Printskrin: Youtube/Robo Ricice

U petak popodne velika mrlja pokrenula se prema sredini jezera. Zasad nisu viđene uginule ribe, posebno  šarani kojih ima u velikom broju.

- Ovde bi hitno trebala na lice mesta da izađe stručna ekipa Hrvatskih voda, inspekcijske i druge odgovorne službe - kaže Ante i napominje da nema istine u govorkanjima da je crvena mrlja nastala od dotoka voda kroz naslage ruda kojih ima u okruženju.

Očekuje se odgovor nadležnih službi kako bi se ustanovilo o čemu se zapravo radi.

Pogledajte kako jezero izgleda sada OVDE.

(Telegraf.rs/Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    3. decembar 2016 | 13:07

    Ma kakvih ruda to izlazi SRPSKA krv što ste ih bacali u jame zadnjih 70 god.!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA