≫ 

Ovako je Fidel Kastro menjao Kubancima život (VIDEO)

Za njega je vladavina bila način života, princip u kome je bio dosledan do kraja života, a to je nešto što se ne sreće često

  • 6

Preminuli vođa kubanske revolucije Fidel Kastro nije bio samo svetski vizionar, on je i kod kuće ulagao mnogo vremena i energije u preoblikovanje i najobičnijih životnih navika - od promene ukusa mleka koja kubanska deca piju, do sijalica koje Kubanci i danas koriste.

TAKO JE GOVORIO KASTRO: Poruke harizmatičnog "El Komandantea" koje ćemo zauvek pamtiti

I deset godina nakon što je Fidel ustupio mesto mlađem bratu Raulu, predmeti i navike u svakodnevnom životu njegovih sunarodnika i danas svedoče o uticaju koji je on na njih imao.

U novembru 2005. godine ubedio je Kubance da decu hrane "čokolatinom" - mešavinom mleka u prahu i kakaoa koji je ljudima deljen u kesicama od po 200 grama.

- Sedam od svakih jedanaest grama su čisto mleko u prahu, verujte mi. Proverite ako sumnjate, tu je i četiri grama zdravog kakaoa - rekao im je tada Kastro, a danas je teško naći kubansko dete koje ne traži ujutru mleko sa ukusom čokolade, a Kastrovo obećanje je ispunjeno - svako dete mlađe od sedam godina ima obezbeđeno litar mleka prepodne.

SVI SU ČEKALI DA SE ON OGLASI: Maradonina dirljiva oproštajna poruka za Kastra u kojoj je isprozivao Klintona (FOTO)

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP

Kastro je "napunio" kubanske kuhinje ekspres-loncima za kuvanje pirinča koji štede energiju, a o njihovom korišćenju im je održao dvosatno predavanje na nacionalnoj televiziji. U martu 2005. godine iz vlade su najavili da će podeliti 100 hiljada novih ekspres-lonaca svakog meseca, sve dok se oko 2,5 miliona posuđa ne podeli, ne bi li "raskrstili sa rustičnom kuhinjom".

Kastro je promenio i sijalice, pokrenuvši kampanju širom zemlje u cilju zamene sijalica od 60 vati fluorescentnim od pet do osamnaest vati, koje bacaju belo svetlo.

Fidel Kastro, otac komunizma koji je promenio svet (FOTO)

Kastro je bio mnogo više od lidera, on je bio simbol određenog načina života. Da je to tako dokazuje činjenica da je mnogo Kubanaca ostavilo duvan 1985. godine kada je Kastro, koji se do tada nije odvajao od cigare, prestao da puši u okviru kampanje protiv duvana na nivou cele zemlje. Mnogi su se i opismenili zahvaljujući Kastru koji je 1961. godine, dve godine nakon što ga je revolucija dovela na vlast, pokrenuo ambicioznu kampanju opismenjavanja stanovništva. Više od 250 hiljada volontera je krenulo da opismenjuje narod, pogotovo u ruralnim delovima zemlje, tako da se za samo godinu dana opismenilo oko 700 hiljada ljudi. Danas je stopa pismenosti na Kubi oko 99,8 procenata.

Foto: Profimedia/Rue des Archives Foto: Profimedia/Rue des Archives

Jedna od najvećih koristi revolucije je da čak i naše prostitutke imaju diplomu fakulteta - jedna je od legendarnih izjava velikog komandanta.

Ne razmišljam o šišanju brade jer sam se na nju navikao, a moja brada znači mnogo stvari za moju domovinu. Kada ispunimo obećanja o dobroj vladi, ošišaću bradu - rekao je jednom prilikom. Za njega je vladavina bila način života, princip u kome je bio dosledan do kraja života, a to je nešto što se ne sreće često.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    29. novembar 2016 | 17:35

    Kuba je pored S.Koreje najjadnija i najsiromasnija zemlja na svijetu.Kujete u zvijezde tog zločinca i tiranina pa za njega je Tito bio mala maca i dobrotvor.Srbi imaju genetski problem sa obozavanjem tirana i despota...promijenite se krajnje je vrijeme ovo je 21 vijek ljudiii

  • BG

    29. novembar 2016 | 15:41

    Jad i beda.

  • Slobodan

    30. novembar 2016 | 13:53

    Losi uslovi za zivot a najzdrvijja nacija bas me cudi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA