Zašto ne beremo pare koje nam se same nude? Zarada od gajenja lekovitih biljaka mogla bi da bude mnogo veća! Evo gde "škripi"

Zarada od gajenja nane, kamilice, žalfije, belog sleza, bosiljka, i drugih lekovitih biljaka, mogla bi da bude trostruko veća nego sada

  • 3

Hiljade hektara lekovitog bilja u našoj zemlji svake godine propada, a sa njim i milioni! I to, čiste zarade.

Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na sopstvenu: Srpski seljaci smislili genijalnu foru za pijacu (FOTO)

Glavni problem je, kako tvrde stručnjaci, što kod nas nema organizovane berbe, iako bi svaki listić imao kupca. Sa druge strane, obradive površine ostaju neuzorane, iako gajenje lekovitog i začinskog bilja sigurno donosi dobit! Procenjuje se da je za uzgoj nane, kamilice, nevena, bosiljka, belog sleza ili žalfije, potrebno ulaganje od minimum 600 evra po hektaru, koje će doneti zaradu od oko 1.000 evra! Uz ulaganje od, na primer, 2.000, dobit se povećava i na nekoliko hiljada evra.

PROIZVOĐAČI NAS VARAJU: Kupujete sir i kajmak u kom nema mleka, ALI IMA OTROVA

Kako u Privrednoj komori Srbije kažu, gajenje lekovitog i začinskog bilja može da bude veoma isplativ biznis. Samo prošle godine, izvezene su 2.772 tone lekovitog bilja, u iznosu od 10.6 miliona dolara. Za prvih devet meseci ove godine, u odnosu na isti period lani, zabeležen je porast ukupne robne razmene lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja od četiri odsto.

Foto: Wikipedia/Alvesgaspar Foto: Wikipedia/Alvesgaspar

Trenutno se gaji na svega jedan odsto obradivih površina u Srbiji.

SRBIJA SE BELI: Pada sneg širom zemlje, na Kopu već 12 centimetara pokrivača! (FOTO) (VIDEO)

- Podaci Republičkog zavoda za statistiku, a prema poslednjem popisu poljoprivrede iz 2012. godine, pokazuju da su zasejane površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem iznosile oko 2.134 hektara - kaže Slavica Stevanetić, samostalni savetnik u Udruženju za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije.

- Procena sa terena pokazuje da je pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u Srbiji oko 5.000 hektara. Prihodi od uzgoja ovog bilja mogli bi i trostruko da se uvećaju, jer imamo mogućnost za uzgoj na čak 15.000 hektara.

SRBIJA JE ZAISTA NAJLEPŠA: Predivan prizor iz Užica raznežio građane (FOTO)

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, u okolini Kragujevca matičnjak uzgaja profesorka Ljubica Stojanović, predsednica Udruženja proizvođača i prerađivača začinskog i lekovitog bilja "Lincura".

- Uzgajanje lekovitog bilja je grana koja će tek doživeti procvat - kaže ona.

Prema proceni, u našoj zemlji postoji između 30 i 40 manjih ili većih firmi koje se bave otkupom samoniklog i plantažnog lekovitog bilja.

VOZAČI, PAZITE SE: Večeras počinje velika akcija policije, evo o čemu je reč!

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Lekovite biljne vrste u koje najviše vredi uložiti novac i trud su: kamilica, nana, matičnjak, beli slez, mirođija i peršun. Profitabilni su i žalfija, valerijana, timijan, bosiljak, neven, korijander, anis, origano i ehinacea.

Proizvođači koji su registrovani, i upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava imaju pravo na subvencije od Ministarstva, i dobijaju 2.000 dinara po hektaru obradive površine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    29. novembar 2016 | 14:34

    400e zarade po hektaru?!Neka hvala...ili lud ili toliki entuzijazista treba biti i uci u taj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA