EPIDEMIJA SVRABA SE BLIŽI SRBIJI, PRETI INVAZIJA PARAZITA: Ako imate ove simptome, odmah se javite lekaru!

- Često se upravo u porodičnim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultuje širenjem bolesti – objašnjava Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju

  • 10

Zatvor u Sisku i bolnica u Popovači samo su neke od ustanova i gradova u kojima su zabeleženi slučajevi obolelih od svraba.

Srbin uhapšen zbog ratnog zločina u Hrvatskoj

Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, sa jučerašnjim datumom prijavljeno je 1.690 slučajeva obolelih od te parazitske bolesti površinskog dela kože, koju uzrokuje - grinja.

To je za 250 više nego prošle godine, odnosno 686 više no 2014. godine. Obolelih od svraba najviše je u kontinentalnoj Hrvatskoj, a od ukupnog broja prijavljenih epidemija ove godine ih je sedam bilo u Zagrebu, a dve su evidentirane i u Dubrovniku.

– Činjenica je da lekari kojima se oboleli javljaju, ako u dužem razdoblju nemaju priliku da im se dijagnostikuje bolest, na nju i ne posumnjaju te se ne postavi ispravna dijagnoza na vreme, što pogoduje širenju zaraze unutar porodice, ali i u kolektivima. Često se upravo u porodičnim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultuje širenjem bolesti – objašnjava Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju.

Lekar savetuje da se osobe koje imaju izraziti svrab, koji je jači noću i na toploti, kao i promene na koži, najviše šakama, između prstiju, na pregibu ručnog zgloba, laktovima, pazušnim naborima, stomaku i unutrašnjim stranama bedara – odmah jave lekaru. Kod žena su promene na koži vidljive i na grudima, kod muškaraca na polnom organu, a kod dece mogu biti zahvaćena glava i vrat, dlanovi i tabani.

– Obolelog treba odvojiti od drugih i odmah lečiti. Tretman je potrebno provesti istovremeno i kod osoba u bliskom kontaktu s obolelim. Treba oprati donje rublje, posteljinu i odeću koje je pacijent koristio tri dana od početka lečenja – savetuju lekari.

(Telegraf.rs/ Izvor: slobodnadalmacija.hr, vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    30. novembar 2016 | 12:34

    Eto vam vasih migranata

  • Groficaofica

    30. novembar 2016 | 15:30

    Pa to je suga a ne svrabez,nazovite stvari pravim imenom!

  • Doberman

    30. novembar 2016 | 15:30

    osugavili smo, vasi i pegavac, tuberkuloza, difterija, dizenterija, pokreti protiv vakcinacije... vracamo se vekovima unazad zbog mode?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA