Srbija dobija laboratoriju za kontrolu mleka, menjaće se i cena u zavisnosti od kvaliteta

- Još se rade rade analize na tržištu mleka zajedno sa Evropskom komisijom, kako se ne bi desilo da ukinemo prelevmane, pa da ih opet uvodimo - kazao je Nedimović

  • 3

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će laboratorija za kontrolu mleka početi da radi od marta-aprila iduće godine i da će se, od tada, mleko plaćati po kvalitetu.

(VIDEO) TRADICIJA DUGA 65 GODINA: NEOBIČNA farma u Krnjači opstala zahvaljujući VRHUNSKOM kvalitetu

MLEKAR ŽELJKO JE KUPIO CELO SELO: Pretvara ga u pašnjake, ovo je njegova ideja!

On je istakao da će država i naredne godine pomagati sektor mlekarstva i da će oni koji imaju najkvalitetnije mleko i ambiciju da razvijaju taj sektor imati prioroitet.

- Naredne godine će za nabavku opreme i finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima biti izdvojeno 1,15 milijardi dinara što je duplo više nego ove godine - rekao je Nedimović na konferenciji za štampu kompanije Imlek.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Za 15 dana odluka o carinskoj zaštiti za uvoz mleka

Odluka o tome da li će biti ukinuti prelevmani (carinska zaštita) za uvoz mleka biće doneta za 15 dana, rekao je Nedimović.

- Još se rade rade analize na tržištu mleka zajedno sa Evropskom komisijom, kako se ne bi desilo da ukinemo prelevmane, pa da ih opet uvodimo - kazao je Nedimović novinarima.

On je podsetio da su prelevmani za uvoz mleka uvedeni pre godinu i po i da je Srbija bila prinuđena na tu administrativnu nepopularnu meru jer su tada cene mleka u Evropi pale sa 45 centi po litru na dvadesetak, a sada su te cene povećane.

- Evropska unija je kad je pala cena mleka subvencionisala farmere da ga ne proizvode, a Srbija nije imala takve mogućnosti. U budžetu za iduću godinu biće izdvojen novac i za te namene - kazao je Nedimović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    30. novembar 2016 | 19:26

    Zaista lepa vest o kontroli mleka ali nije spokenuto sta ce ova kontrola obuhvatati i netreba zaboraviti na cinjenicu da je u nasim prodavnicama mleko sa procentualnim prisustvom alfatoksina i da je cena u najboljem slucaju ista kao u Republici Nemackoj gde je prisustvo alfatoksina nula i gde je litar dugotrajnog mleka u proseku oko od 0,60 do 0,65 centi.

  • N..

    1. decembar 2016 | 10:59

    Znači poskupeće ovo naše razvodnjeno mleko.

  • Vujasin

    2. decembar 2016 | 15:49

    Šta će nam laboratorija kada imamo Kneževića za degustatora mleka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA