Bio je nevin, a proveo je 22 godine u zatvoru i čekao smrtnu kaznu. Ovo je njegova priča (VIDEO)

Nakon svega smatra da je zatvor najbolja stvar koja mu se dogodila

  • 6

Amerikanac Nik Jaris (1961) je čovek sa kojim se sudbina grubo poigrala, ali je uspeo da preživi kako bi ispričao svoju priču. Nakon što je proveo 22 godine čekajući izvršenje smrtne kazne za zločin koji nije počinio, konačno je proglašen nevinim 2004. godine. Od države je čak dobio naknadu od 4 miliona dinara zbog pogrešne presude.

Svi ste videli sliku Mona Lize milion puta, ali nikad niste primetili da ona na slici NIJE SAMA (FOTO)

On je u zatvor dospeo 1981. godine nakon što je uhvaćen da pod uticajem alkohola prolazi kroz crveno svetlo. U pritvoru je čitao o slučaju mlade žene koja je ubijena i silovana i smatrajući da će time sebi pomoći, izmislio je da poznaje čoveka koji je upleten u to ubistvo. Kako se ispostavilo da taj čovek sa tim zločinom nije imao veze, sva pažnja policije usmerena je na Nika, koji je zatim bio optužen za pomenuto ubistvo.

Zatim je proveo ukupno 8,057 dana u samici čekajući svoju smrt zajedno sa ubicama, silovateljima i psihopatama, gledajući kako jedan po jedan umiru a ponekad i sam želeći da okonča svoj život. Bio je prebijan često i ostavljan da se u bolovima i sa infekcijama sam izbori i oporavi.

- Skoro 14 godina proveo sam u samici i često bi svoju ruku stavljao ispod tela i čekao da utrne, da bi zatim tom rukom pazio sebe po licu, osećajući da me neko drugi miluje - otkrio je Nik neke od svojih intimnih boli.

- Prolazio sam kroz sve periode...patnju, pomirenost, bes, odlučnost, ali uvek sam u sebi čuvao ljubav i dostojanstvo i uvek se trudio da izvučem najbolje iz najgore moguće situacije. Stalno sam u sebi tražio vrednosti i snagu jer mi je to jedino bilo ostalo. Od čekanja na izvršenje smrtne kazne gori je sam život u zatvoru. Šta se sve tamo dešava ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju  - priča on.

Presudan momenat desio se 2002. godine, kada je imao 55 godina. Bio je  zaražen hepatitisom nakon što je preživeo stravično premlaćivanje u zatvoru, i u agoniji bolesti tražio je da bude pogubljen jer je želeo da skonča na dostojanstven način, umesto da ga pokosi zarazna bolest. Sudija je njegov zahtev odbio ali je Nik potom tražio da se uradi DNK test kako bi se utvrdilo da li je kriv ili nije. U naredne dve godine trajala je njegova borba da dokaže svoju nevinost što se na kraju desilo 2004. godine.

Kada sam izašao svi su očekivali od mene da budem neprilagođen, bolestan, umobolan, tako da sam godine nakon izlaska proveo pun strpljenja i sa željom da nadoknadim sve propušteno. Ubrzo su svi shvatili da sam normalan čovek koji je nekako uspeo da sačuva sebe u nehumanim uslovima. Sada sam našao ljubav svog života a postao sam i otac.

I pored svog stravičnog iskustva u zatvoru Nik je rekao da je zatvor najbolja stvar koja je mogla da mu se desi.

- Postoji fotografija ulične bande čiji sam bio član kao tinejdžer. Tada nas je bilo 27 na fotografiji, a 26-oro ljudi sa te fotografije je sada mrtvo. Smatram da mi je samica spasila život. Naučio sam da je sve oko nas blagodet koju treba ceniti - zaključuje on.

Nik Jaris je o svom životu napisao i knjigu, a "Netflix" planira da takođe napiše knjigu i objavi dokumentarac o iskustvima kroz koje je ovaj čovek prošao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • (O.o)

    30. novembar 2016 | 19:45

    Dobio 4 miliona dinara, za 22 godine zatvora, od kada ameri isplaćuju u dinarim?!

  • Putin R.S

    30. novembar 2016 | 20:11

    Ala je ovaj nas dinar postao jaka valuta. Jel stari ili novi dinari?

  • Jeremija

    30. novembar 2016 | 19:59

    Zamislite dobio je cak 4 miliona dinara. Ha ha ha ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA