ŠARLI EBDO STIGAO U NEMAČKU: U prvom broju Angela Merkel prikazana na WC ŠOLJI (FOTO)

Karikaturista Loran Suriso, poznat pod umetničkim imenom Ris, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, veruje da je je Nemačka dobro tržište za francuski satirični list

  • 3
Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Francuski satirični magazin "Šarli ebdo" pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku na nemačkim kioscima, a u pokušaju da osvoji Nemačku svojim provokativnim humorom, objavio je poster na kojem je kancelarka Angela Merkel prikazana - na WC šolji.

ŠARLI EBDO OPET ŠOKIRA SVET: Žrtve zemljotresa predstavili kao pastu u crvenom sosu, Italijani besni!

Skoro dve godine nakon što je osoblje ovog lista napadnuto u pogubnom džihadističkom napadu u Parizu, magazin poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na nemačkom jeziku Merkelovu prikazuje kako sedi na porcelanskom "tronu" i čita ovaj nedeljnik s naslovom "Šarli ebdo oslobađa", prenosi AFP.

Karikaturista Loran Suriso, poznat pod umetničkim imenom Ris, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, veruje da je je Nemačka dobro tržište za francuski satirični list.

- Humor je svugde, čak i u Nemačkoj - rekao je on nemačkoj televiziji ARD.

Kako je dodao, objavljivanje magazina na drugom jeziku je eksperiment u pokušaju da "Šarli ebdo" osvoji nove ljubitelje koji će pomoći u njegovoj odbrani.

"Šarli ebdo" se sada izrađuje na tajnoj lokaciji, što je posledica napada na njegovu redakciju u kojem je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Nemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savetu kolega, koristi pseudonim Minka Šnajder.

On je, u izjavi nemačkom dnevniku "Zidojče cajtung", podsetio da je pokret solidarnosti pod sloganom "I ja sam Šarli" bio naročito snažan u Nemačkoj, gde je magazin prodao 70.000 primeraka svog izdanja objavljenog nedelju dana nakon napada na redakciju.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Nemačka verzija "Šarli ebdoa", s početnim izdanjem na 16 strana i štampana u 200.000 primeraka, sastoji se pretežno od članaka i karikatura prevedenih sa francuskog, ali urednici planiraju da ubuduće ima i nemačku sadržinu.

Iako ima veliki broj lojalnih fanova i podržavalaca u Francuskoj, "Šarli ebdo" je uvek imao i neprijatelje, pa je tako postao meta islamističkih ekstremista nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda, što su mnogi mulsimani videli kao svetogrđe, ali je razgnevio i Vatikan i francuski politički establišment, podseća francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KOSTA

    1. decembar 2016 | 10:59

    Baš nemaju smisla za humor,ukusa ni talenta....sve im je nekako kiselo,našpanovano....sila...Trebali bi uzeti za male pare nekog građanina Bosne da ih malo poduči humoru do suza...

  • Zeljko PSG ex JSO

    1. decembar 2016 | 11:57

    Kreteni!

  • Šurak

    1. decembar 2016 | 13:35

    Valjda ce ljuljnuti opet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA