ONA JE DRUGA MILUNKA SAVIĆ: Zašto smo zaboravili nju, veliku srpsku heroinu?

Da nije jedne narodne pesme o Stojanu Komiti, za nju niko više ne bi ni znao

  • 2

Još jedna u nizu zaboravljenih srpskih heroina je i Rizna Radović, žena borac koja je preživela čak 15. uboda bugarskih bajoneta.

MILUNKA SAVIĆ OSVAJA HOLIVUD: Srpskoj heroini divi se jedna od najvećih rok zvezda svih vremena (FOTO)

Riznu Radović, saborci su nazvali Stojan Komita, jer se i ona poput Milunke Savić takođe borila sa oružjem na frontu. Zbog svog junaštva odlikovao je lično maršal Franše Depere Francuskim ratnim krstom sa palmama i dve armijske pohvale zbog junaštva u Topličkom ustanku protiv bugarskih okupatora.

Da nije jedne narodne pesme o Stojanu Komiti, za nju niko više ne bi ni znao.

Oj, Rizna, mlado momče,

zašto nam selo ostavi,

komitsko ruho obuče,

redenik teški navuče,

nazva se Stojan Komita,

s gorom se čarnom sastavi…

MILUNKA SAVIĆ OSVAJA HOLIVUD: Srpskoj heroini divi se jedna od najvećih rok zvezda svih vremena (FOTO)

Ispovest Rizne Radović, u dnevnim novinama "Vreme" od 12. do 14. juna 1927. godine, zabeležio je Stanislav Krakov, legendarni urednik ovog lista. Trodelnu potresnu i iskrenu priču Stojana Komite Krakov je završio sledećim pitanjem:

Zar niste nikakvo naše odlikovanje dobili?

– Kažu da sam za Karađorđevu zvezdu bio predložen, ali je nisam dobio – veli setno ova herojska devojka, čija drvena noga i bezbrojni ožiljci vidno svedoče o njenom junaštvu i patnjama.

Rizna se još pre ustanka odmetnula u šumu, učestvovala sa četnicima u svim borbama pa čak i u osvetničkom pohodu na Bugarsku, gde ja na povratku teško ranjena. Prelomljene leve noge, već polumrtva od izgubljene krvi, gladi i žeđi, pala je u ruke Bugarima i koji su joj zadali još 15 uboda bajonetom. Govori se da joj je možda baš sakata ruka, koja je posledica ubadanja, spasila život.

Osakaćena devojka dobila je jedino malu invalidninu, kakvu i vojnici dobijaju. Rizna je iz doba ratovanja sačuvala svoje ime Stojan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA