Na Terazijama, na današnji dan, ON je proglasio Kraljevinu

Regent Aleksandar I Karađorđević, a od 1921. godine kralj, u ime svog oca kralja Petra I, u palati Krsmanović, proglasio je novu državu

  • 23

U Beogradu je na današnji dan, 1918. godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

SJAJ I GLAMUR SRPSKE KRALJEVINE: 18 fotki + video sa svadbe kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije (FOTO) (VIDEO)

Po završetku Prvog svetskog rata, posle propasti Austrougarske monarhije i Otomanskog carstva, stvoreni su uslovi za stvaranje države koja bi okupila Južne Slovene koji su živeli na području Srbije, Crne Gore i slovenskih delova Austrougarske.

Proglašenje nove države, pod imenom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, usledilo je 1. decembra 1918. godine, a obavio ga je regent Aleksandar I Karađorđević (od 1921. godine kralj), u ime svog oca kralja Petra I, u palati Krsmanović, na Terazijama. Kraljevina SHS zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije.

Država je 1929. godine promenila naziv u Kraljevina Jugoslavija. Kraljevina se prostirala na površini od 248.666 km2.

Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/ Bulgarian Archives State Agency Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/ Bulgarian Archives State Agency

Nacionalna struktura Kraljevine prema podacima za veroispovest, kada je reč o narodima i maternji jezik, za nacionalne manjine, koliko god bila nepouzdana, drugih pokazatelja nema, pokazuje — prema podacima Branislava Gligorijevića — da su Srbi činili 39%), Hrvati 23,9%; Slovenci 8,5%; Muslimani 6,3%...

Ukupan broj stanovnika Kraljevine 1921. godine iznosio je 12.055.715.

Prvi Srbin u avionu

Prilikom boravka u Francuskoj, aprila 1910. godine Aleksandar Karađorđević leteo je u avionu "flajer br. 1" čiju je licencu za proizvodnju francuska vlada otkupila od braće Rajt. Tada princ Aleksandar je bio prvi Srbin koji je leteo avionom.

Zanimljivo je da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio veliki ljubitelj tetovaža, pa je i sam imao jednu na telu. Na grudima je imao veliku tetovažu na kojoj je predstavljen pruski jednoglavi orao raširenih krila koji u jednoj ruci drži mač, u drugoj šaru, dok mu na glavi počiva heraldička kruna.

Nisu ga poslušali

Smrtno ranjen 1934. godine u Marseju, Kralj Aleksandar ubrzo je izdahnuo. Kako je tadašnja štampa pisala, poslednje reči koje je Kralj Aleksandar izgovorio bile su: "Čuvajte mi Jugoslaviju".

Foto: Službeni glasnik Foto: Službeni glasnik

Kralj Aleksandar sahranjen je u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Pošto je najstariji sin Kralja Aleksandra Petar II bio maloletan, vlast je preuzelo tročlano namesništvo, koje su činili knez Pavle Karađorđević, Ivo Perović i Radenko Stanković.

Namesništvo je zbačeno s vlasti Vojnim udarom 27. marta 1941. godine, a ubrzo potom usledio je napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. decembar 2016 | 20:41

    SAMO JE KOSOVSKI BOJ TRAGICNIJI ZA SRPSTVO OD OVOG!!! KRALJEVINA SRBA ,HRVATA I SLOVENAC KAO I JOSKINA JUGA ZA SRBE JE BILA MASOVNA GROBNICA !!!!!! ULAZAK U EU CE ZNACITI KRAJ SRBIJE I SRPSTVA ZA SVA VREMENA!!! BILO NEKO SRPSKO PLEME!!!!!!!

  • Nemanja

    1. decembar 2016 | 22:00

    Kamo srece da je bila samo Kraljevina Srbija gde bi nam kraj bio.

  • WILSON

    1. decembar 2016 | 20:53

    E tada nam je na zlo svanulo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA