APELACIONI SUD: Ratnim rezervistima dnevnice i više od 80.000 dinara za nanošenje duševnog bola

Učesnici rata 1999. godine sada imaju po 3 tužbe prema državi, a kako kažu, posle višegodišnje borbe ne pristaju na kompromise i dogovore o isplati

  • 19

Beogradski Apelacioni sud potvrdio je da država treba da isplati novac učesnicima rata 1999. godine zbog povrede prava ličnosti.

ŠOKANTNA TVRDNJA HRVATA: Rusi su devedesetih naoružavali nas, a ne Srbe!

Rezervisti sada imaju po 3 tužbe prema državi, a kako kažu, posle višegodišnje borbe ne pristaju na kompromise i dogovore o isplati. Osim što bi trebalo da dobiju ratne dnevnice, na osnovu presude Prvog osnovnog suda u Beogradu od januara 2013. godine, koju je potvrdio i Apelacioni sud, rezervistima će država morati da isplati još po 80.000 dinara sa zateznom kamatom zbog nanošenja duševnog bola.

Niški Viši i Apelacioni sud već su presudili da je jedan od boraca iz niškog okruga bio diskriminisan na osnovu prebivališta jer je, kako su naveli, bilo povređeno načelo jednakih obaveza države da svim borcima isplati 3.500 dinara po danu učešća u ratu, pišu Južne vesti.

Jedan od učesnika rata, Dejan Veličković, nada se da će slučaj boraca uskoro dobiti epilog, na osnovu dosadašnjih presuda.

- Sudskim putem idemo, nikakvi pregovori ni dogovori, nikakve hartije od vrednosti, obveznice ni dogovori o isplati na 3 godine ne dolaze u obzir jer ne zaslužuju kompromis. Do sada su imali 16 godina da se dogovore, a mi nikakva prava nismo imali kao borci, ni besplatan prevoz, ni lečenje – kaže on i dodaje da u Nišavskom okrugu ima 14.700 boraca kojima nisu isplaćene dnevnice.

Kako naglašava, mnogi su odustali od tužbi razočarani posle odluke suda u Strazburu, ali prema njegovoj proceni, oko 9.000 njih je tužilo i svako ima po 3 tužbe prema državi.

Podsetimo da su rezervisti koje je zastupao niški advokat Srđan Aleksić izgubili spor pred sudom u Strazburu pre 2 godine, uz obrazloženje da nisu bili iskorišćeni svi pravni lekovi domaćeg pravosuđa. Rezervisti su i posle toga nastavili proteste, tražeći isplatu ratnih dnevnica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crni

    1. decembar 2016 | 19:47

    da si sluzio vcjsku sasa znao bi,,niko ne trazi pare zato sto je branio zemlju,to su dnevnice koje ti pripadaju nasem zakonu,al imaju vojna lica platu ili rade za dzabe

  • tasa

    3. decembar 2016 | 09:24

    ako je drzava isplatila olimpijcima nagrade dala i isplacuje nacionalne penzije dala pomoc Srebrenici i ima privredni rast onda neka isplati i mobilisanim borcima 1999 god koje je diskriminisala u odnosu na borce koji su vec naplatili ratne dnevnice

  • rodoljub

    2. decembar 2016 | 00:27

    Nismo mi ratovali za pare, ratovali smo za otadzbinu ali dok smo ratovali nase porodice su morale da jedu a zaduzivale su se da se prehrane... isli su troskovi struja, komunalije. Mi nismo bili u mogucnosti da zaradimo. Poljoprivrednici nisu obavili radove, zanatlijama su isli troskovi lokala. Kad smo dosli nas su sacekali racuni i dugovi. I nama su sekli struju itd...Tako da nije red da ispastamo jer smo branili otadzbinu, a suprotstavili smo se najvecoj sili na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA