Ustavni sud BiH poništio rezultat referenduma održanog u Republici Srpskoj

Ustavni sud BiH je utvrdio da Odluka o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti,

  • 51

Ustavni sud BiH danas je doneo odluku o poništavanju rezultata referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH, preneo je RTRS.

Dan Republike Srpske proglašen neustavnim

Na plenarnoj sednici u Sarajevu Ustavni sud je naime usvojio zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i drugih "za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksaa

    1. decembar 2016 | 19:47

    Taj sud jeste sve, samo ne ustavni, jer nema veze sa bilo kakvim ustavom a ni sa pravdom. Kao da Srbe briga sta je taj kvazi cirkusni sud odlucio. Zivela REPUBLIKA SRPSKA!!!!

  • Rs

    1. decembar 2016 | 19:36

    Haha

  • dr. Rusofil

    1. decembar 2016 | 20:38

    Republika Srpska o o ooo oo o!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA