• 0

ALARMANTNO: Nema tečnog brufena u apotekama!

Dečji sirup, koji je osim "paracetamola" jedini dobar za skidanje temperature, već mesecima ne može da se kupi ni u jednoj apoteci u gradu. U Fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je problem u Ministarstvima zdravlja i trgovine

  • 0

Sirup za decu  brufen, koji je uz  paracetamol jedini lek za snižavanje temperature kod dece, već mesec dana se ne može naći u domaćim apotekama. Roditelji su očajni, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje krive Ministarstvo zdravlja, a u Ministarstvu najavljuju da će problem uskoro biti rešen.

Roditelj dvoje dece Aleksa Ivanović, koji sa porodicom živi u beogradskom naselju Voždovac, rekao je za dnevni list "Alo" da ga je šokirala informacija da u Beogradu najverovatnije neće moći da nađe tečni brufen, kako bi skinuo temperaturu svom četvorogodišnjem detetu.

- Obišao sam skoro 20 i privatnih i dežurnih apoteka od Voždovca pa do Zemuna i u svakoj mi je rečeno da brufena već duže vreme nema, jer ga "Galenika" ne proizvodi. Za to vreme temperatura mom detetu je prešla 39. podeok. I ja i supruga smo bili u velikoj panici. Zamene za brufen, paracetamol i eferalgan, nisu delovali na moje dete. Nije nam preostalo ništa drugo nego da u kasne sate, posle ponoći, zovemo prijatelje i rodbinu i molimo za kašičicu sirupa - ispričao je Ivanović.

Pedijatar dr Dejan Jonev upozorava da su sirup brufen i paracetamol jedini antipiretici preporučljivi da se daju deci.

- Roditelji ipak više vole brufen jer mnogo brže rashlađuje dete i skida mu temperaturu. Sa druge strane, isto dejstvo ima i  paracetamol kada se pravilno daje. Zato mislim da je panika zbog nestašice  brufena prenaglašena ako je zamena dostupna, mada je poželjno da se na tržištu nalaze oba leka - ocenio je Jonev za ovaj dnevni list.

RFZO: Kriva su Ministarstva ztdravlja i trgovine

U RFZO kažu da će na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u najkraćem vremenskom roku uvrstiti paracetamol sirup kao adekvatnu alternativu deficitarnom "brufenu.

- Do nestašice "brufena" je došlo usled prenosa sa starog nosioca dozvole ("Galenika") na novog nosioca dozvole ("Abbott S. A."), a uzimajući u obzir da je stari nosilac isporučio na tržište poslednju količinu u oktobru, a novi nosilac dozvole ne može da ga prometuje jer nema odobrenu cenu od strane Ministarstava trgovine i zdravlja. Prema informacijama koje smo dobili od novog nosioca dozvole, lek bi mogao da se nađe u apotekama već narednog dana od momenta kada lek dobije odobrenu cenu - kažu u RFZO.

Ministarstvo zdravlja: Ima paracetamola, stiže i brufen

U Ministarstvu zdravlja tvrde da im je nestašica sirupa brufen prijavljena tek početkom ove nedelje.

- U narednom periodu preduzećemo sve mere u okviru naših nadležnosti kako bi se obezbedilo redovno snabdevanje ovim lekom. Pacijentima je dostupan "paracetamol" sirup, koji pokriva ista indikaciona područja kao i brufen - poručili su iz Ministarstva.

(M. S. / Alo / Foto: mojedete.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok