Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvesnošću znati ko je predsednik

  • 3

Prvi preliminarni rezultati, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova ukazuju da je na današnjim predsedničkim izborima u Austriji pobedio Aleksander Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni. Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobedu.

NAJTEŽA ODLUKA: Danas je možda početak kraja Evropske unije

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera. Prema pomenutim preliminiarnim rezultatima, Van der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvesnošću znati ko je predsednik i bez prebrojavanja galsačkih listicaha predatih putem pošte, koji su prevagnuli na prošlom drugom krugu glasanja, koji je poništio Ustavni sud.

ITALIJA PRED PREKRETNICOM: Danas se održava referendum o ustavnim promenama

Austrijanci su se, kako se čini, odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepela međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rzkom da pobedi, te se zahvalio biračima na podršci.

- Rado bih pazio na našu Austriju - naglasio je on ujedno čestitajući Van der Belenu na uspehu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Molim sve Austrijance da sarađuju u budu jedinstveni. Mi smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima - podvukao je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobednik.

Takođe je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim rečima, uložio velike napore u protekloj godini.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    4. decembar 2016 | 19:35

    E sad neka navale migranti. Tako ste izabrali.

  • pepe le tvor

    4. decembar 2016 | 18:48

    Ako je stvarno izgubio a nije tj. ne bi trebalo onda je veliki dil u pitanju ! Ja sam licno glasao za njega kao inprethodni put jer biram trenutno manje zlo, a i bukvalno svakog koga sam pitao glasao je za njega ! Tako da zakljucak je da se namerno povukao jer bi njegov izbor imao dalekosezne posledice za celu EU pa na duge staze i sire na citav svet! Ali bez obzira na njegov viteski postupak ponovno budjenje fasizma u EU je na zalost samo pitanje vremena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA