≫ 

HRVATSKA MISIJA UŽASA: Tajno iskopavaju kosti srpske dece!

Niko od porodica ubijenih srpskihi žrtava, među kojima je bilo najviše žena i dece, nije obavešten o tome da se posmrtni ostaci njihovih najmilijih ponovo premeštaju

  • 28

Već nekoliko dana, Komisija vlade Hrvatske, koja je zadužena za istraživanje i eshumaciju žrtava Drugog svetskog rata, prekopava Šaranovu jamu koja se nalazi na Velebitu, gde su ustaše u vreme zločinačke NDH bacale ubijene Srbe, među kojima je bilo najviše žena i dece.

 

NEČUVENO! Predsednica Hrvatske se slikala sa zastavom koja na sebi ima ustaški simbol! (FOTO)

 

Inače, niko od porodica ubijenih žrtava nije obavešten o tome da se posmrtni ostaci njihovih najmilijih ponovo premeštaju, a o tome nije obaveštena ni Crkva, odnosno vladika gornjokarlovački Gerasim, koji je nadležan za to područje.

 

- Prekopavanje traje već treći dan, a u hrvatskim medijima nema ni glasa o tome. Ni naša crkva nije obaveštena. Sve to skupa nas veoma vređa. Jama je već nekoliko puta istraživana, a izveštaji o pronađenim ostacima bili su različiti, što ostavlja prostor za manipulaciju - rekao je predsednik Udruženja "Jadovno" Dušan Bastašić za "Alo!".

 

Zbog toga što ga niko nije obavestio o prekopavanju jame, vladika gornjokarlovački Gerasim je revoltiran. Navodi da će tražiti da se kosti žrtava nakon iskopavanja predaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

 

- Kosti žrtava su naše i mi ćemo uputiti zahtev da nam se nakon iskopavanja one predaju, da ih mi pohranimo u naše hramove, kako dolikuje zemnim ostacima svetih mučenika - rekao je on.

 

Kako dalje ističe, poneku informaciju o prekopavanju jama na Velebitu je saznao "sa strane, od drugih ljudi".

 

- Zabrinjava nas to da nismo obavešteni i što se to radi potajno, što svakako ostavlja prostora za manipulisanje i prekajanje istine.

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je protestvovao zbog načina na koji je Komisija vlade Hrvatske pristupila vađenju kostiju iz jame.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Profimedia

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Profimedia

 

- Kada se sve činjenice uzmu u obzir, ostaje zaključak da se radi na ovakav način jer se želi drastično smanjiti broj srpskih žrtava i minimizirati i relativizovati zločin genocida u NDH. Za utvrđivanje prave istine neophodno je da se između Srbije i Hrvatske postigne dogovor da se u proces vađenja posmrtnih ostataka uključe i porodice žrtava, predstavnici SPC i timovi stručnjaka iz Srbije (speleolozi, forenzičari, patolozi etnolozi), s ciljem da se izbegne manipulacija brojem žrtava - navodi Linta.

 

Predsednik Domunetaciono-informacinog centra "Veritas" Savo Štrbac za "Alo!" kaže da smo vađenje kostiju žrtava treba pozdraviti.

 

- Zaista je neuobičajeno iskopavati jame na takav način, bez pozivanja predstavnika žrtava, kada se već zna ko su žrtve. Ljudski je da se sve jame eshumiraju i predaju porodicama. Ima naznaka da bi u Velebijskim jamama i u ovoj Šranovoj moglo biti žrtava i iz 90-ih i mi ih tražimo. Želim da se nadam da će sve što se izvadi biti dostupno javnosti i struci i da neće niko manipulisati time jer bi to bilo strašno - navodi on.

 

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili su spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni". Ugravirana je na poloči koja je 5. novembra postavljena na zgradu na Trgu kralja Petra Svačića kao znak sećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije "Ante Paradžik" HOS-a, koji su poginulina tom području.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, apelovao je da Evropa osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj, koja je zemlja članica EU.

 

- Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi - rekao je Vulin novinarima, komentarišući postavljanje table.

 

On je istakao i da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsednik države slika sa ustaškom zastavom i u tome ne vidi ništa sporno.

 

Podsetimo, za šefa diplomatije u vladi Andreja Plenkovića postavljen je Davor Stiera, rođeni unuk pukovnika Ivana Stiera, desne ruke čuvenog ustaškog satnika Vjekoslava Maksa Luburića, koji je poznat po tome što je komandovao logorom u Jasenovcu, gde su zverski ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

 

(Telegraf.rs / "Alo!")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haubica

    5. decembar 2016 | 09:12

    Ma dajte srbijo rade nam sta hoće, mi pisnuti nesmemo, pa kako nas nije sramota da postavljajući ustaški spomenik kod Jasenovca a mi njihove bojovnike dovodimo u Srbiju i pregovaramo da stave spomenik kod zrenjanina, pa jel mi postojimo kao narod jel imamo obraza, gde smo nestali?pa hajde novinari otiđite u vladu i pitajte zašto se s njima priča o spomeniku u zrenjaninu a oni ustaški stavljaju u Jasenovac, ma mi smo jedna stoka od naroda

  • Milance

    5. decembar 2016 | 09:00

    Isto misle 1941 isto 1991 a i danas jer ustasku ideju cak ni Tito nije unistio

  • Igor

    5. decembar 2016 | 08:52

    Sve to im dozvoljava ona Majka Tereza Merkel cerkaod Eve Braun

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA