POLJOPRIVREDNICI NE ODUSTAJU OD GENETSKI MODIFIKOVANE SOJE: Inspekcija vršljala po Mačvi i Sremu, uništavaju useve!

- Od 11 uzoraka, koji su poslati na ispitivanje, kod svih je potvrđena genetska mutacija - kažu u Fitosanitarnoj inspekciji

  • 12

Bez obzira na zabranu, poljoprivrednici u Srbiji ne prestaju da gaje genetski modifikovanu soju. Fitosanitarna inspekcija je, ove godine, otkrila je GM soju na oko 10,2 hektara obradivog zemljišta u Mačvanskom i Sremskom okrugu i odmah je uništila zasade.

BAJER KUPUJE MONSANTO! Nemci nude 62 MILIJARDE DOLARA za najveću kompaniju za proizvodnju GMO hrane u svetu!

ZABRINJAVAJUĆE: U Americi više nije obavezno obeležavanje GMO proizvoda!

- Test-trakama ispitano je oko 1.100 parcela, a tamo gde su rezultati bili pozitivni, uzeti su uzorci za laboratorijsko ispitivanje. Od 11 uzoraka, koji su poslati na ispitivanje, kod svih je potvrđena genetska mutacija. Protiv vlasnika parcela, na kojima se nalazila GM soja, podnete su prekršajne prijave nadležnim sudovima. Doneta su i rešenja o uništavanju useva - kažu u Fitosanitarnoj inspekciji.

U Fitosanitarnoj inspekciji objašnjavaju za "Novosti" da se usevi soje uništavaju dok su u fazi zelene mase, tanjiranjem ili tarupiranjem na parceli. Time je onemogućen dalji rast i plodonošenje i sprečava se mogućnost da se dalje širi i umnožava.

Foto-ilustracija: Profimedia, Sciencephoto RF Foto-ilustracija: Profimedia, Sciencephoto RF

Iz godine u godinu inspekcija pronalazi deo površina koje su pod zasadima genetski modifikovane soje, a veruje se da dobar deo završi na stočnim pijacama kao hrana za životinje.

- Srbija već uvozi genetski modifikovanu soju, i to kroz uvoz mesa i mleka iz EU. Zbog nedostatka soje za industriju stočne hrane, Evropa je uvozi iz prekookeanskih zemalja, i to je uglavnom GM soja. Evropa ne traži da se na mesu, mleku ili drugim proizvodima označi da je dobijeno od životinja hranjenih tom GM sojom. I upravo takvi, neoznačeni proizvodi se uvoze i stoje rame uz rame sa našim proizvodima - ističu u organizaciji "Dunav soja".

Organizacija "Dunav soja" daje podršku i oplemenjivačkim i istraživačkim programima kao i razvoju koncepta za zaštitu soje u regionu Dunava.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljno soje koja nije GMO, za svoje potrebe, i to treba sačuvati i raditi na njenoj promociji - poručuju u ovoj organizaciji.

(Telegraf.rs / novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Б

    6. decembar 2016 | 11:00

    Требе пооштрити закон тако што ће из прекршеја узгајање ГМО бити кривично дело и као у криволову одузимати средства којим се дело врши односно парцеле на којима се узгаја ГМО

  • Doberman

    6. decembar 2016 | 13:03

    kad jednom zasejes gmo, na toj parceli ne raste nista sem gmo, u tome je problem, sto seljak sa tako jalovom zemljom nema vise nikakav izbor sem nvo.

  • COA

    6. decembar 2016 | 11:24

    Proizvodnju GMO treba klasifikovati kao krivično delo jer izaziva i najteže bolesti, na žalost verovatno većina ljudi i dece svakodnevno unosi taj otrov u organizam i ne znajući za to, jer se još niko iz vlasti ozbiljno ne bavi ovom NAJVAŽNIJOM temom i zatvaraju oči pred uvozom tog OTROVA, zato farmaceutske industrije u Nemačkoj cvetaju, koje su i novi vlasnici MONSANTO, najveće industrije semena tj opet kažem čistog OTROVA. Pozzz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA