≫ 

VARUFAKIS UPOZORAVA HRVATE DA TREBA DA BUDU JAKO ZABRINUTI: Evropi predviđa tešku i mračnu budućnost

Dok Cipras traži rešenje za izmučenu Grčku, Varufakis danas putuje i predaje o krhkosti Evrope i pohlepi bankara

  • 3

Janis Varufakis je zadnjih godina postao jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista pre svega zahvaljujući žestokoj kritici ekonomske politike EU, pre svega u odnosu na Grčku, odnosno odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donela više štete nego koristi.

Tri scenarija za Italiju posle neuspelog referenduma i ostavke Rencija (FOTO)

U januaru 2015. postao je ministar finansija u Vladi jednako poznatog mladog i dotada po stilu neviđenog Aleksisa Ciprasa.

Ali, Varufakis je izdržao samo pola godine: ušao u teške verbalne okršaje u Briselu i ostavio Ciprasa koji se na kraju ipak slomio. Iako do danas nije stavio kravatu - kao znak pristajanja uz birokratiju - pristao je na uslove evropskih birokrata.

Dok Cipras traži rešenje za izmučenu Grčku, Varufakis danas putuje i predaje o krhkosti Evrope i pohlepi bankara. Za RTL je komentirisao referendum u Italiji, ali i jačanje populizma u Evropi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je prirodna posledica neodrživosti Italije unutar Evrozone. Italijanska ekonomija je snažna, ima trgovinski višak, njena vlada ima primarni suficit, ali ipak Italija ne može da diše unutar neispravne strukture Evrozone. To zagušenje uzrokuje odbacivanje takve politike. O tome se radilo, odbačena je politika koja je sledila neuspehe Evropske unije da ispravi strukturu Evrozone, čime je slomljena moćna i važna ekonomija poput Italije - kazao je Varoufakis za RTL.

Na pitanje trebaju li i Hrvati biti zabrinuti, kaže:

- O da, trebate biti jako zabrinuti, ali ne samo kao Hrvati, trebati biti zabrinuti i kao Nemci, Francuzi, Potrugalci ili Grci. 2008. imali smo veliku bankarsku krizu koja je pogodila globalnu ekonomiju. Nikada se od toga nismo oporavili, a to je zbog toga što smo godinama poricali što se događa. Poput male dece koja razbiju igračku ili vazu pa to pokušaju da sakriju ispod tepiha. To je Evropa. Pokušavali smo sakriti ruševine razbijenog bankarskog sektora ispod tepiha, ali u nekom trenutku stanete na to i shvatite da problem nije nestao. U tome se sada nalazimo, ali bitno je i pokazati, što je moja poruka prijateljima ovde u Hrvatskoj, da smo svi u ovome zajedno - kaže Varufakis.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje koliko je dugo ovaj politički i finansijski sastav uopšte održiv, bez ikakvih promena, kaže:

- To je nemoguće pitanje za odgovoriti. Reći ću to ovako – zamislite da je ovo 1980., mi smo u Moskvi i slažemo se da sovjetska ekonomija nije održiva. Bismo li bili u mogućnosti predvideti koliko će mu dugo trebati da se raspadne i kako će se to dogoditi? Odgovor je ne. U fizici postoje prelomne tačke, znate da će se dogoditi, ali je nemoguće predvideti tačno kada. Ako stavite mnogo tereta na most, znate da će se u nekom trenutku slomiti, ali ne možete predvideti kada - zaključuje.

- Ne predviđam da će se dobre stvari događati u Evropi, ali imamo moralnu i političku dužnost da zadržimo nadu i delovati na način koji će biti dobar za prosečnog Evropljanina - dodaje.

(Telegraf.rs / Izvor: RTL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. decembar 2016 | 12:49

    PROPAO JE KOMUNIZAM ALI NI KAPITALIZAM U OVAKVOM OBLIKU I POD OVAKVIM OKOLNOSTIMA NEMOZE DRUGACIJE DA PRODJE!!! HLADNI RAT U KOME SE IZDVAJAJU ENORMNE SVOTE ZA ORUZJE I ARMIJE,NEOLIBERALIZAM, BANKE KOJE SATIRU SVE ,BORBA PROTIV TERORA DOVESCE NEMINOVNO DO SLOMA I HAOSA U SVETU!!

  • Jarac

    8. decembar 2016 | 06:07

    Moramo i mi da budemo zabrinuti.Ulaskom u evropsku uniju otiće nam kao i u Hrvatskoj 10% najsposobnijeg radnog stanovništva.Kod njih je to 400000 a kod nas700000 inženjera ,lekara,najboljih majstora.Ostaje politička birokratija da cedi ostatak stanovništva koji nije mogao da ode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA